Esélye sem volt Bianchinak a túlélésre

A francia versenyző 126 km/h sebességgel csapódott a darunak Szudzukában.

B.M.L.
2015. 07. 23. 15:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig nem nyugszanak a kedélyek Jules Bianchi halálával kapcsolatban. A Marussia egykori versenyzője tavaly Szudzukában szenvedett balesetet, és egészen a múlt hétvégén bekövetkezett haláláig egy pillanatra sem nyerte vissza az eszméletét. Az elmúlt kilenc hónapban rengetegen reménykedtek a tehetséges versenyző felépülésében, ám a most nyilvánosságra került FIA-jelentés alapján Bianchinak esélye sem volt túlélnie a balesetét.

Az FIA adatait a német Auto Motor und Sport hozta nyilvánosságra, és ebből pontos képet kaphat mindenki, mi is történt 2014. október 5-én Szudzukában. A Marussia fedélzeti adatrögzítője szerint Bianchi 213 km/h sebességgel haladt a sárga zászlós figyelmeztetés ellenére akkor, amikor elveszítette uralmát a versenygépe felett. Alig több mint 2,5 másodperc telt el a becsapódásig, amikor a jármű 126 km/h sebességgel nekivágódott az Adrian Sutil autóját kiemelő 6,8 tonnás munkagépnek. Ekkor nem kevesebb mint 59 G nehézségi erő érte az autót, amelynek az eleje becsúszott a munkagép alá, és Bianchi fejét ebben a pillanatban 254 G erőhatás érte.

„Mindez nyolc századmásodperc alatt zajlott le. A Bianchi fejét ért erőhatás nagyjából annyi, mintha egy autó negyvennyolc méter magasból zuhanna a betonra – gyűrődési zóna nélkül. Ezt az adatot látva tulajdonképpen az az elképesztő, hogy Bianchi egyáltalán a baleset pillanatát túlélte, összességében viszont nem volt esélye az életben maradásra” – jelentette ki Andy Mellor szakértő az Auto Motor und Sport kérdésére.

Ez alapján Peter Wright, az FIA biztonságért felelős bizottságának vezetője arra a megállapításra jutott, hogy Bianchi akkor sem maradhatott volna életben, ha fedett pilótafülkében ült volna. A szakemberek szerint az FIA által már bevezetett virtuális biztonsági autó rengeteget segíthet abban, hogy hasonló tragikus baleset ne történjen a pályán.

Mint arról korábban beszámoltunk, nagyon megviselte Lewis Hamiltont pályatársa halála. A kétszeres világbajnok brit a Magyar Nagydíjon külön felirattal szeretne megemlékezni az elhunyt pilótáról. Emiatt rajongóihoz fordul, arra kéri őket, hogy közösségi oldalára küldjenek ötleteket, vajon mit írjon fel a sisakjára és az autójára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.