FIFA: Blazer nem rúghat többé labdába

Örök eltiltást kapott pénzmosás miatt a korábbi végrehajtó bizottsági tag.

MTI
2015. 07. 09. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja „központi szerepet” játszott a szervezetben kialakult „illegális kifizetések, megvesztegetések és pénzmosások törvénytelen rendszerében” a testület csütörtöki indoklása szerint.

Júniusban került nyilvánosságra, hogy a 70 éves Blazer legalább 2011 óta együttműködött a labdarúgást átható korrupció vizsgálatában és az amerikai ügyészek beépített embereként tevékenykedett a FIFA-ban.

Mint a vádalku-megállapodás irataiból kiderült, Blazer elismerte, hogy 2005 és 2010 között 11 millió dollár (mintegy 3 milliárd forint) be nem jelentett jövedelemre tett szert. A korrupt amerikai sportvezető – aki korábban az észak- és közép-amerikai konföderáció (CONCACAF) második számú vezetője volt – beleegyezett, hogy szükség esetén a FIFA-tól kapott nyugdíjából vonják le az amerikai állammal szembeni tartozásait, kifizetett mintegy 2,5 millió dollár (mintegy 700 millió forint) bírságot, és a jövőre nézve is elfogadta további bírságok kifizetését.

Cserébe együttműködéséért és azért, hogy bűnösnek vallotta magát az ellene emelt tíz vádpontban, az amerikai kormány megígérte, hogy jelentősen enyhíti a büntetését.

A FIFA május végi tisztújító kongresszusa előtt két nappal korrupciós botrány robbant ki. Hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt letartóztattak korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával, az etikai bizottság pedig több vezetőt – köztük Blazert – felmentett a munkavégzés alól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.