Futballstadionban lesz az úszó-vb komplexuma

Május 18. és július 10. között beépítettek egy nyitott és egy fedett medencét a Rubin Kazany arénájába.

2015. 07. 18. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kazanyban új dimenzióba léptették a stadionépítést. Az orosz Premier Ligában szereplő Rubin Kazany futballcsapatának stadionjába gigantikus uszodakomplexumot implantálnak arra a három hétre, amíg július 24. és augusztus 9. között a 2015-ös, sorban a tizenhatodik vizes vb-t – hivatalos nevén úszó-, műúszó-, műugró- és hosszútávúszó-világbajnokságot – megrendezik.

Azt a rendezők már korábban kirázták a kisujjukból, hogy az oroszországi Tatár Köztársaság fővárosához tartozó reptér melletti füves területbe a levegőből is látható, üdvözlő vb-logót borotváltak – arról most ne beszéljünk, hogy a terület nincs messze az ukrán-orosz konfliktuszónához, emiatt pedig az oroszok bármikor korlátozhatják Kazany és környéke légi forgalmát... –, de amit az új létesítmény tud, az páratlan a sporttörténelemben.

Kazany új, 45 ezer férőhelyes, 5-8 emeletes, tavirózsa formájú stadionjának 2010. május 5-én Vlagyimir Putyin (még kormányfőként) helyezte el az alapkövét, a 2014–2015-ös orosz labdarúgó-bajnokság befejeztével pedig – idén májusban – azonnal munkához látott a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) házi uszodaépítője, a Myrtha Pools. A hírek szerint május 18. és július 10. között el is végezték a közel 11 ezres befogadóképességű, 2 medencés komplexumhoz kapcsolódó valamennyi munkát, így az 50-szer 26-szor 3 méteres, fedett versenymedencét és a ezzel azonos alapterületű, északi edzőmedencét – ami nélkül nem létezhet minőségi úszóverseny. Természetesen a vizes vb nem minden versenye kap itt helyet, mindösszesen csak a július 25-től augusztus 1-ig tartó szinkronúszás és az augusztus 2-án rajtoló úszás.

A létesítményben kapott helyet a stadion nyugati talpa alatt a szervezői helyiségek sora, a társalgó, a sajtóközpont és a VIP-helyiségek is; összesen mintegy 20 átépítést kellett eszközölni a lenyűgöző arénában az újonnan belekerült infrastruktúra-elemeken kívül.

Ahogy a versenyeknek vége, azonnal bontani is kezdik a medencéket, hogy visszaköltözhessenek otthonukba a szabadságukat befejező futballisták.

Amint az az alábbi videón is látszik, számunkra egyáltalán nem csak a stadion miatt lesz látványos és fontos a kazanyi eseménysor: három vb-címet igyekszünk majd megvédeni, de akár új karcolások is kerülhetnek a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda márványtábláiba: Gyurta Dániel olimpiai és világbajnokként, világcsúcstartóként a 200 méteres férfi mellúszás abszolút favoritja, emellett ott lesz 100 méteren is, míg a 2014-ben a világ legjobb úszónőjének választott Hosszú Katinka két fő számát, a 200 és a 400 vegyest Barcelona (2013) után Kazanyban is megnyerheti, és még 5 számban biztosan látjuk, Kiss László szövetségi kapitány jelzése alapján pedig akár még egy váltó tagjaként is vízbe ugorhat. Michael Phelps óta nem volt a Földön ilyen elfoglalt úszó!

A videóról csak annyit, hogy a végén a kamerába csókoló Nagy Viktor pólókapus és társai nagyon össze kell, hogy szedjék magukat, ha 2013-as világbajnoki címüket meg akarják védeni, nem lesz egyszerű a Világliga szuperdöntőjén látottak alapján. Pedig a döntő két résztvevőjéé a jövő évi olimpia második és harmadik kvótája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.