Gyárfás: Fel kell kötnünk a gatyát

Százmillió forintból kihozná Gyárfás Tamás a 2017-es budapesti vizes-vb megnyitóját, ami az Operaházban lenne.

MNO
2015. 07. 30. 10:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem beszélhetünk erős kezdésről – fogalmazott a Lánchíd Rádiónak csütörtökön Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke Kazanyból, a vizes-vb helyszínéről. Arra utalt, az olimpiai bajnok Risztov Éva, London olimpiai bajnoka „csak” tizedik lett a 10 kilométeres nyílt vízi úszásban, Olasz Anna pedig, aki szintén szerepelt a 2012-es ötkarikás játékokon, 11. lett, és már nem is szerezhet kvótát. Gyárfás némi szorongással figyelte a női vízilabda-válogatott szereplését is, amely Kína után Oroszországtól is kikapott a csoportkörben, és valószínűleg az amerikaiakon keresztül kellene a legjobb nyolc közé jutni.

A hét egyéni számban induló Hosszú Katinka viszont szerinte a világbajnokság hőse lesz, hisz bármiben érmes lehet, három-négyben pedig aranyat is nyerhet, de sok múlik azon, hogyan sikerült a formaidőzítés. Nagy esélyesként mellette a sportvezető Gyurta Dánielt emeli ki, aki zsinórban negyedszer lehet világbajnok 200 mellen. Cseh Lászlótól, Verrasztó Dávidtól és a váltóktól szerinte szintén várhatunk érmet.
S hogy kik jönnek a kirakatsportolók után? Gyárfás Tamás figyelmeztet, a tavalyi nankingi ifjúsági olimpiáról a magyar csapat hat aranyérméből az úszók négyet szállítottak – Szilágyi Liliána, aki most Kazanyban már ott van, kettőt „vállalt” ebből –, és most zajlik Tbilisziben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál is, ahol két nap alatt tartunk négy aranyéremnél, az úszók között messze vezetjük az éremtáblázatot, 14 éves gyerekekkel. Mint Gyárfás mondja, velük A jövő bajnokai program igazándiból a 2021-es világbajnokságra készült, így viszont már két év múlva mély vízbe kerülhetnek, hogy a 2017-es világbajnokságot rendezhetjük meg.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a Dagály helyére épülő új sportuszoda akár egymillió gyerek és idősebbek egészségmegőrzését is szolgálhatja, bízik benne, hogy időben el is készül, naponta jelentenek neki, „minden tégláról” tud.

A mostani kazanyi viadalt ezért kettős szemmel is nézik: a szereplésen kívül mindent lejegyzetelnek Tatárföld fővárosában, például tízezer ember ügyel a biztonságra, de ebből alig látszik 2500. A nyitóünnepségre sem sajnálták a pénzt a rendezők, 18 millió dollár ment el rá, Gyárfás Tamás azért szeretné, ha ennek ötvenedéből (mai árfolyamon számolva 101 millió forint) kihoznánk két év múlva az Operaházban, „felköthetjük a gatyánkat”, fogalmazott a Lánchíd Rádiónak.

A vizes sportok népszerűségére kitérve elmondta azt is, a gyerekek között az utóbbi időszakban megsokszorozódtak az úszók, mindenki Hosszú Katinka vagy Gyurta Dániel akar lenni, amit jónak tart, hiszen élsportolóink nyelveket beszélő, tanult emberek, példaképnek optimálisak, nem mellesleg kistelepülésről indulva még azt is megmutathatják, hogyan lehet naggyá válni, népszerűnek lenni, sikereket elérni, és óriási motiváló erő, amikor a gyerekek itthon látják a sikereket. Ma ráadásul már sokkal jobbak a körülmények, hisz Darnyi Tamásnak még egyetlen szürke melegítője volt, amit húsz évig hordott, ma már mindenki megkapja a legjobb Arena felszerelést, van versenyeztetés és külföldi utazás is. A külföldi sztárok pedig – mint Gyárfás mondja – ma már jelentkeznek nálunk, hogy nyílt vízen a Balatonon edzhessenek, Magyarországon akarnak edzőtáborozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.