Kárász ismét legyőzte az olimpiai bajnokot

Szeged után Szolnokon is legyőzték az olimpiai bajnokot.

Lipiczky Ágnes
2015. 07. 17. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeged után Szolnokon is meg kellett tapasztalnia Kozák Danutának, milyen érzés hazai pályán legyőzöttnek lenni. Rég nem élte ezt át London kétszeres olimpiai bajnoka, aki először a júniusi szegedi első világbajnoki válogatón, majd most pénteken Szolnokon is vereséget szenvedett Kárász Annától.

Kovács László tanítványa nem tartozik a robusztus versenyzők közé, ellenben technikai tudásával és hihetetlen koncentráltságával a mezőny fölé tud nőni. Így volt ez Szolnokon is, ahol, ha csak minimális különbséggel, de ismét Kozák Danuta előtt zárt, s ezzel megszerezte a milánói világbajnoki indulás jogát.
„Az elején próbáltam elmenni és irányítani a mezőnyt, talán egy fél hajóval vezethettem, de biztos voltam benne, hogy Dana rákapcsol a végén. A finisben már csak a szívem vitt előre, talán ez volt életem eddigi legnehezebb pályája” – nyilatkozta a döntő után a versenyző.

Az eredményhirdetés után úgy lépett le a dobogóról Kozák Danuta, hogy viccesen megjegyezte: „idén alulról építkezünk”, bár komolyabb magyarázata is volt a vereségére.
„Volt egy rossz rajtom, figyelmeztettek, és ezért másodszorra nem mertem úgy elindulni a mezőnnyel, ahogyan kellett volna – mondta a vesztes Kozák Danuta, akinek fáj az 500 egyes elvesztése. – Ez a szám mindig is a szívem csücske volt, ezért van bennem tüske, de legalább jövőre rá tudok tenni még egy lapáttal. A tavalyi évem annyira jól sikerült, hogy azt nem lehetett volna hova fokozni, most viszont tudom, hogy ha jövőre az olimpiát meg akarom csinálni, akkor meg kell verni Annát itthon.”

Kozák és Kárász egyébként még egy számban K-1 200 méteren is összecsap szombat reggel, bár a párharcba beleszólhat Douchev-Janics Natasa, aki az első válogatóhoz képest nagy önbizalommal, megerősödve, felgyorsulva érkezett Szolnokra. A háromszoros olimpiai bajnok erre a válogatóra félretette az 500 métert és csak a 200 méteres számokra koncentrált, amelynek meg lett az eredménye: az előfutamokból egyesben és Homonnai Lucával párosban is a legjobb idővel jutott be a döntőbe.

A férfiak mezőnyében C-2 1000 méteren Vasbányai Henrik és Mike Róbert papírforma győzelmet aratott, míg férfi K-2 1000 méteren Nádas Bence és Boros Gergely nagy meglepetésre a favoritnak kikiáltott Hufnágel Tibor, Kökény Roland és a fiatal Noé Zsombor, Vass Péter kettős előtt megnyerte a szövetség által ismét megnyitott páros válogatót.

Nádas tavaly még 200 méteren volt váltóban felnőtt, egyéniben ifjúsági világbajnok, edzője Hüvös Viktor tanácsára fellépett az ezres távra.
„Hogy melyek az első ezres évem eddigi tapasztalatai? Például az, hogy az ezer méter iszonyúan tud fájni – viccelődött Nádas Bence a parton. – Az edzőmmel még márciusban döntöttünk a váltás mellett, és bár az első öt hét alapozás nagyon nehéz volt, megérte, hogy hosszabb távra készülünk. Amikor a szövetség megnyitotta a páros válogatóját, Gerivel három hetünk volt arra, hogy összerakjuk ezt az egységet. Bíztam benne, hogy jó eredményt tudunk összehozni, mert minden edzésről edzésre úgy tudtunk kiszállni a hajóból, hogy rendben van minden.”

Boros Gergely az első válogatónak még az olimpiai bajnok Dombi Rudolffal futott neki (utóbbi ezúttal az ötödik helyen zárt Szalai Tamással), s úgy tűnik, számára is bejött a váltás.
„Szeged után úgy határoztunk, hogy nem erőltetjük tovább ezt az egységet, elkezdtünk a négyesre edzeni, ám amikor a szövetség lezárta a csapathajós válogatót, ismét párosban kellett gondolkoznom. És Bence lett a megoldás. Már az első közös párosunk meggyőző volt, és remélem, megtaláltam benne azt a versenyzőt, akivel végig tudok menni az olimpia felé vezető úton” – tette hozzá Boros Gergely, aki legutóbb 2011-ben Szegeden a négyes tagjaként szerepelt olimpiai számban világbajnokságon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.