Megállíthatatlan az olimpiai jelentkezésünk

Budapest és a MOB hivatalosan elküldte pályázati szándékát a 2024-es játékokra.

MNO
2015. 07. 08. 6:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Thomas Bachnak, a NOB elnökének címzett „közös szándéknyilatkozatban” az áll, hogy Budapest és a MOB a Fővárosi Önkormányzat és a MOB közgyűléseinek „egybehangzó döntése alapján, Magyarország Országgyűlése és a magyar kormány támogatásával” hivatalosan is bejelenti a szándékát a XXXIII. olimpia és a XVII. paralimpia megrendezésére – tudta meg az MTI.

„Meggyőződésünk, hogy a budapesti pályázat a válasz a NOB Agenda 2020 reformprogramjára, pályázati szándékunk teljes összhangban van a NOB gazdaságos olimpia koncepciójával. Egyben üdvözöljük, hogy a NOB a takarékosabb és fenntarthatóbb olimpiarendezés irányába indul, megtörve ezzel a legnagyobb és leggazdagabb országok olimpiai rendezési monopóliumát” – olvasható a dokumentumban.

A levél szerint „demokratikus gondolat” az ötkarikás játékok rendezéséhez való hozzáférés bővítése, így vissza lehet térni az olimpiai eszme eredetéhez, valaha ugyanis a Budapestnél kisebb Antwerpen, Stockholm és Helsinki is rendezhetett nyári játékokat.

„A mi olimpiai matematikánk egyértelmű: Agenda 2020 = Budapest 2024” – áll a nyilatkozatban, amely kitér arra is, hogy Magyarország az egyetlen az ötkarikás játékok tíz legeredményesebb nemzete közül, amely még nem rendezhetett olimpiát.

A 2024-es játékok házigazdájáról 2017-ben Limában dönt a NOB. Eddig Boston, Hamburg, Róma és Párizs jelezte, hogy versenybe száll a rendezés jogáért.

A pártok közül a Magyar Szocialista Párt (MSZP) június 29-i frakcióülésén úgy döntött, nem támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére vonatkozó pályázati szándéknyilatkozatot. A MOB szerint váratlan és érthetetlen, hogy az MSZP-frakció a korábbi pártnyilatkozatokkal ellentétben így határozott, és a Gyárfás Tamás, az Olimpiai Védnöki Testület tagja is meglepődött, és sajnálja.

Az Együtt szerint az olimpiarendezés ötlete abszurd, és szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a Fidesz „titkolja” a rendezés valódi költségeit a közvélemény elől.

A Figyelő birtokába jutott az a térkép, amely  a 2024-es budapesti olimpia tervezett helyszíneit ábrázolja. Az olimpiai lángot a Kvassay-zsilip és környezetében őriznék, ez lenne az Olimpiai Központ is egyben. A Groupama Arénában és a Puskás Ferenc Stadionban rendeznék meg a labdarúgást, a Margitsziget adna otthont az öttusának és a vízilabdaversenyeknek. A szertornát, a ritmikus sportgimnasztikát a Papp László Sportarénába helyeznék. A Dagályban zajlana a vízi sportok olimpiája (úszás, műugrás, vízilabdadöntők), a Hungexpo kapná az ökölvívókat, az Óbudai-szigetet a strandröplabdások vennék birtokba, a Normafán szerveznék meg a terepkerékpár versenyeket.

A korábbi elemzések csak Balatonfüreddel (hosszútávúszó és a vitorlásversenyek), illetve Szegeddel (evezés, kajak-kenu) számoltak. A jelenlegi tervezetben Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Miskolc és Debrecen is szerepel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.