Nácik által épített stadionban versenyez kétezer zsidó sportoló

Kedden kezdődik az Európai Makkabi Játékok, amelyen kétezer zsidó sportoló versenyez.

MNO
2015. 07. 28. 20:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetven évvel a második világháború végét követően először rendezik meg Németországban az Európai Makkabi Játékokat. A sportversenyeknek több olyan létesítmény is otthont ad – például a Hertha BSC stadionja –, amelyeket a nácik építettek az 1936-os berlini olimpiára – írja a brit The Guardian. A kedden kezdődő és augusztus 5-ig tartó eseményre 36 ország kétezer zsidó sportolója érkezett a német fővárosba.

Joseph Schüster, a németországi zsidók központi bizottságának elnöke szerint nagyon különleges, hogy Németországban rendezik meg az Európai Makkabi Játékokat, mert ezzel „a zsidó sportolók demonstrálják, hogy részei Európának és Németországnak, és nem engedik, hogy ezt az érzést elvegyék tőlük”. A versenysorozatot Joachim Gauck német államfő nyitotta meg kedd délután a Waldbühnében, ahol az 1936-os olimpiát is útjára indították. Az eseménysorozat több olyan barátságos meccset is magába foglal, amelyek a „Játsszunk együtt” szlogen alatt futnak. Ezeken különböző sportágakban zsidó és nem zsidó – főleg celebekből álló – csapatok csapnak össze.

Az 1936-os berlini olimpián zsidó sportolók nem vehettek részt – Helene Mayer vívónő kivételével, aki úgy versenyezhetett, hogy apja zsidó volt. Így különösen pikáns, hogy olyan létesítményekben – főleg az olimpiai stadionban, amely a Dárdai Pál vezette Hertha Berlin otthona is – sportolhatnak, amelyeket nácik építtettek. Az akkori olimpia sztárja egyébként az a Jesse Owens volt, aki feketeként győzte le a világot több atlétikai számban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.