Olimpia: új riválisként tekintenek Magyarországra

A nemzetközi sajtó rögtön lecsapott arra, hogy Boston, Hamburg, Párizs és Róma mellett mi is pályázunk.

MTI
2015. 07. 09. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap címben tudatta, hogy Hamburg újabb riválist kapott, majd a szándéknyilatkozatot idézve megjegyezte, hogy a budapesti pályázat teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság reformprogramja, az Agenda 2020 által támasztott elvárásoknak.

A tekintélyes francia napilap, a Le Figaro címében úgy fogalmazott, hogy „Párizsnak riválisa lesz Budapest”, és hozzátette, immár ötre nőtt a hivatalos jelentkezők száma.

A La Repubblica olasz napilap megállapította, Róma újabb vetélytársat kapott, miután Budapest hivatalosan is beadta jelentkezését a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), illusztrációnak pedig azt a fényképet választotta, melyen magyar sportvezetők, olimpikonok és olimpiai bajnokok emelik magasba a kezüket az Országgyűlés hétfői döntését követően.

Az amerikai Boston Globe cikkében megemlítette: Magyarország az egyetlen, amely a játékok tíz legsikeresebb nemzete közül még nem rendezett olimpiát, és hogy Tarlós István főpolgármester eleinte szkeptikus volt, az Agenda 2020 azonban meggyőzte a budapesti pályázat létjogosultságáról.

A BBC brit közszolgálati médium a MOB közleményét belinkelve számolt be a magyarországi fejleményekről, kiemelve, hogy Budapest a 2017-es vizes -világbajnokság házigazdája lesz, miután Guadalajara visszalépett a rendezéstől.

Az Inside The Games szakportál úgy fogalmazott: „Budapest meg akarja törni a nagyobb és gazdagabb országok egyeduralmát”.

Budapest mellett Boston, Hamburg, Párizs és Róma jelezte eddig hivatalosan a NOB felé, hogy pályázna a 2024-es olimpia megrendezésére. A jelentkezési határidő szeptember 15.

Budapest és a Magyar Olimpiai Bizottság július 8-án, szerdán elküldte a 2024-es olimpiára és paralimpiára vonatkozó pályázati szándéknyilatkozatát Lausanne-ba a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz Tarlós István főpolgármesternek és Borkai Zsoltnak, a MOB elnökének aláírásával.

A pártok közül a Magyar Szocialista Párt (MSZP) június 29-i frakcióülésén úgy döntött, nem támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére vonatkozó pályázati szándéknyilatkozatot. A MOB szerint váratlan és érthetetlen, hogy az MSZP-frakció a korábbi pártnyilatkozatokkal ellentétben így határozott, és Gyárfás Tamás, az Olimpiai Védnöki Testület tagja is meglepődött és sajnálja.

Az Együtt szerint az olimpiarendezés ötlete abszurd, és szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a Fidesz „titkolja” a rendezés valódi költségeit a közvélemény elől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.