Olimpiai kvótát szerzett a magyar vitorlázó

Tomai Balázs a legjobbak között, az Arany-csoportban folytathatja a küzdelmet.

MTI
2015. 07. 06. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar szövetség honlapja szerint a 26 éves sportoló azzal szerezte meg az ötkarikás szereplés jogát, hogy a hétfutamos selejtezőben elért 48. helyével a 158 fős mezőny első harmadában végzett, így a legjobbak között, az Arany-csoportban folytathatja a küzdelmet.

A kvalifikációs szabályok szerint a tavalyi vb-n 23 nemzet szerzett egy-egy kvótát, az idei világbajnokságon pedig további kilenc kap majd, és mivel az Arany-csoportba 28 nemzet képviselői jutottak be, Tomai már biztosan kivívta Magyarországnak a riói helyet ebben a hajóosztályban.

A magyar vitorlázó a selejtező hét futamából a negyediket megnyerte csoportjában, ennek ellenére öt futam után még az 54. volt, azaz az Arany-csoportról éppen lemaradt volna. A hatodikon csak a 34. pozícióban ért célba, az utolsóban viszont jól versenyzett, és 15. lett, így összesítésben feljött a 48. helyre.

A magyar szövetség hangsúlyozta, hogy Tomai nem saját magának, hanem az országnak szerzett kvótát, ami annyit jelent, hogy az csak később dől majd el, ki képviseli ebben a számban a magyar színeket Brazíliában.

A világbajnokság másik két magyarja közül Vadnai Benjámin a 73., Vadnai Jonatán pedig a 102. helyen zárta a selejtezőt, ezzel ők az Ezüst-csoportban folytatják a szerdáig tartó vb-t.

Tomai a második magyar vitorlázó, aki biztosította helyét az ötkarikás játékokon, miután Berecz Zsombor a tavalyi vb-n a finndingi hajóosztályban szerzett kvótát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.