Szabó: Ebben az országban mindenki a másik dolgához ért

A paralimpiai bizottság új elnöke szerint félreérthető dolgot mondott Deutsch Tamás.

MNO
2015. 07. 09. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A paralimpiai bizottság hétfőn megválasztott elnökének nincsenek világmegváltó tervei, csupán rendbe szeretné tenni a szervezetet – olvasható a Népszava által készített interjúban. Mint az újdonsült elnök hangoztatta, úgy érezte „jönnie kellett valakinek, aki félig kívül van, de azért félig belül is. Ezzel arra utalt, hogy ő vezeti a Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetségét, a paralimpikonok szövetségét viszont még nem vezette. Szabó legfontosabb programpontja, hogy Budapestre hozza a paralimpiát. Emellett számos más terve is van: visszaállítaná a szervezet iránti bizalmat, hatékony és sikeres működési rendszert teremtene, ahol sportoló és vezető megbízik a másik munkájában. Az elnökválasztást kísérő viharokról is szólt: „ebben az országban úgy élünk, hogy mindenki azt tudja jól, hogy a másiknak mit kellene csinálnia.” Az a fontos, hogy a magunk feladatát jól végezzük.

Természetesen politikai vonulat is terítékre került a beszélgetés során. Szabó a politikai befolyásoltsággal kapcsolatos kérdésre azt mondta, hogy sok emberrel dolgozott már egy viszonylag szűk szférában, emiatt lehet, hogy Deutsch Tamás emberének tartják. Ám külön kitért arra, hogy soha nem volt semmilyen párt tagja, és mikor (1999 és 2002 között) az Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára volt, akkor sem pártpreferencia alapján hozta döntéseit.

Deutsch Tamás korábbi kijelentésére, miszerint az egyenjogú nem egyenlőt jelent, s az épek százszázalékos juttatásához képest a parasportolók hetven százalékban részesüljenek, úgy válaszolt, hogy a politikus kijelentése félreérthető volt. Az elnök szerint érdemes megvizsgálni a jogi szabályozást. Ennek értelmében ugyanis egy paralimpiai érem, az érte járó egyszeri jutalom tekintetében felét éri egy ép sportoló azonos érmének. Ehhez képest pedig Deutsch javaslata előrelépés. Arra a kérdésre, hogy miért nem vonták felelősségre a Fidesz politikusát, azt mondta: „Hiába akarnék én felelősségre vonni bárkit is, ha a közgyűlés ezt nem teszi.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.