Több főépítész támogatja a budapesti olimpiát

Magyarország és Budapest korábbi, illetve jelenlegi főépítészei támogatják, hogy legyen budapesti olimpia.

MTI
2015. 07. 03. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilatkozatukban a szakemberek azt írták, „örömmel tapasztalták”, hogy az olimpiai pályázatra és a rendezésre vonatkozó tervek „valóban szervesen illeszkednek Budapest meglévő közép- és hosszú távú terveibe, valamint a szakmai konszenzussal elfogadott jelenlegi fejlesztési elképzelésekbe”. A főépítészek szerint az olimpia mint vezérelv „iránytű szerepet” tölthet be a város távlati fejlesztése során, a rendezés ráadásul komoly lehetőség a döntéshozók számára a fejlesztési elképzelések összehangolására, a helyi vállalkozásoknak pedig a dinamikus fejlődésre.

„Az összehangolt elképzelések megvalósítása választási ciklusokon túlnyúló rendszerező elv lehet Budapest fejlesztésében, a városlakók számára pedig az olimpiai felkészülés során megvalósuló közlekedési és egyéb infrastrukturális és zöldfelületi fejlesztések eredményeznek egy élhetőbb, a fenntartható fejlődés alapelveire építő várost” – írták a szakemberek, hozzátéve, hogy a vidéki helyszínek bevonása regionális fejlesztő hatással is bír.

A főépítészek szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által tavaly decemberben elfogadott Agenda 2020 elnevezésű reformprogram elérhető közelségbe hozza azt a lehetőséget, hogy kisebb, de nemzetközi jelentőséggel bíró városok, valamint Magyarországhoz hasonló méretű országok is rendezhessenek gazdaságos, megtérülő, mégis nagy jelentőségű olimpiát.

„Mindez természetesen csak abban az esetben igaz, ha felelősen zajlik a tervezés, a költségek valóban az Agenda 2020 irányelveinek megfelelő racionális keretek közé szoríthatók, és mind a pályázati folyamat, mind a felkészülés a megfelelő transzparencia mellett tud megvalósulni” – áll a Fegyverneky Sándor, Schneller István, Beleznay Éva, Kerekes György és Finta Sándor által aláírt nyilatkozatban.

Az Országgyűlés hétfőn dönthet a 2024-es olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándék támogatásáról szóló határozati javaslatról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.