Akár milliomod másodpercet is mérhetnének Kazanyban

Több újítást vezetett be a kazanyi világbajnokságon az Omega, amely hosszú évek óta a hivatalos időmérője a vizessportágaknak is.

MTI
2015. 08. 02. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cég egy rövid túrán mutatta be a sajtó képviselőinek, hogy miként mérik a versenyzők idejét vagy éppen reakcióját s milyen megoldásokkal próbálnak újítani. Elhangzott, hogy Kazanyban az úszásnál tízen, összesen pedig harmincan dolgoznak az egyes helyszíneken, s 35 tonnányi technikai eszközt szereltek fel.

A Kazan Arena 50 méteres medencéjénél az egyik újítást a hátúszásban lehet látni, ugyanis a versenyzőknek a nagypályás világbajnokságok történetében először nem a rajtkőhöz tartozó fémcsőről, illetve a medence faláról kell elrugaszkodniuk, hanem egy állítható „kapaszkodóról” és a hozzá tartozó „lábtartóról” kell indulniuk. Mindemellett egy víz alatti kijelző is segíti az úszókat abban, hogy egy adott versenyben hány hosszt kell még teljesíteniük.

A Nemzetközi Úszószövetség szabályzata szerint az időmérést századra pontosan mérik. Az Omega képviselője elmondta, képesek lennének ugyan akár milliomodrészre is megállapítani a különbségeket, de ez ügyben az adott sportági szervezetek döntenek. Hozzátette, a vízben egy század idő nagyjából egy fél ujjperc távolságnak felel meg.

A cég próbálkozik olyan újításokkal is, amelyek a közönség szórakozását segítik, ennek érdekében most Kazanyban olyan rajtkövekről indulnak a versenyzők, amelyek szélén három különböző fényű lámpával jelzik az úszók felvett pozícióját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.