Gyurta 3. idővel döntős 200 mellen, Szilágyi 7. 200 pillén

Balog Gábor 12. 200 háton.

2015. 08. 06. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudósításunk véget ért, a délután eseményeit alább megtalálják, kiemelve a magyar vonatkozású történéseket. Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

18.35: Balog Gábor (Eurosport):

Azért jöttem, hogy egyéni csúcsot ússzak, nem jött össze. Az első száz rendben volt, a harmadik ötven rosszul sikerült, a mix váltó után nem sikerült regenerálódnom.

18.21: A női 4x200 méteres gyors döntője zajlik, svéd-amerikai különverseny 600 méterig, aztán jönnek az olaszok és a kínaiak is, ilyen sorrendben fel is állhatnak a dobogóra az amerikaiak mögé.


18.15: Gyurta Dániel (Eurosport):

Minden úgy történt, ahogy elterveztük, tudtam, hogy mit csinál a világranglista-vezető japán. Vagyunk 5-en, akik 2.08-on belül képesek úszni. Átbeszélünk egy tervet az edzőmmel, egy taktikát, ami a versenyen úgyis borul majd, ettől szép ez az egész.

18.14: Hosszabb az úszóprogram, mivel a most következő 4x200-as női gyorsváltót még követi egy úgynevezett szétúszás 200 mellen. Jing Lin-si és Hrafnhildur Luthersdottir.

18.05: Együtt a második futam mezőnye, ez nem sok jót üzen... 100-ra szétszakad, öten nagyon gyorsak, nem kéne. Az első négy együtt, Balog esélye elveszett... A 12. legjobb idő az övé, ha minden igaz. Igen.


18.01: Közepes rajt, 50-nél 3. helyen fordul. 100-ra picit visszaesik, de versenyben van! A 3. 50 métere nagyon rossz, ugyanúgy, mint az előfutam alkalmával. 6. helyen fordul 150-nél. Jó hajrával és benyúlással 5.! Nocsak! Lássuk azt a második futamot! Halvány remény, de remény... 1.57,91 az ideje. Hárman mehetnének csak jobbat ennél.

17.59: férfi 200 méter hát, két középdöntő - Balog Gábor az esélytelenek nyugalmával tempózhat, a tizenhatodik legjobb időeredménnyel került a középdöntőbe. Csaknem 2 teljes másodpercet kellene javulnia a döntőbe jutáshoz. Hátha sikerül neki, mérget ne vegyünk rá.

17.53: Fu nyeri viszonylag simán az 50 női hát döntőjét.

 

17.47: Szilágyi Liliána (Eurosport):

Elégedett vagyok, bár nagyon rossz helyzetben versenyeztem, mert a győztes japán úszott mellettem. Ezért őszintén szólva nem úsztam ki magam, maradt még bennem. Nagyon jó gyakorlás volt, életem első felnőtt világbajnokságán döntős voltam, hetedik lettem, ha a végén jobban jön ki a fal, még jobban is sikerülhetett volna. Leginkább azt akartam felmérni, hogy jövőre milyen esélyekkel indulhatok, és most nagyon boldog vagyok. Jövőre még jobb lesz. A hét eleji betegség még bennem van. Sok tapasztalatot szereztem, köszönöm mindenkinek, aki hozzásegített ahhoz, hogy itt legyek Kazanyban.

17.40: Nagyon jó rajt, de a szokásos visszafogott kezdés. 50-nél nincs 3 között. 100-nál a negyedik helyen. Az egyesen egy japán úszó megint világcsúcsrészidőt megy. 150-nél Dani a harmadik. A célban is. 2.08,53 az ideje, a döntőben is a 3. pályán megy majd.

 

17.37: Gyurta Dániel megigazítja a rajtemelvényt, mosolyog, jó kedve van. Célként kitűzte, hogy 2.09-en belül ússzon. Ez elég is lehet a döntőbe jutáshoz.

17.34: Első futam: a litván Titenis 100-nál még világcsúcsrészidőn belül fordult, csak az utolsó 50-en lassult le valamicskét, így a piros vonalon kívül többen is megelőzték. A futamgyőztes a brit Willis (2.08,72). És akkor jön Dani a 3-as pályán.

17.29: férfi 200 méter mell, két középdöntő - Gyurta Dániel korábbi világcsúcstartó, a szám olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnoka figyelmünk középpontjában. Előfutamát simán nyerte, kiváló erőben érzi magát. A középdöntőben viszont nem árt figyelnie, négyen is ott vannak nála jobb időkkel, igaz egyikük sem a japán világcsúcstartó, Jamagucsi Akihiro. Nem lesz nagy lazsálás, tartalékolás!

17.23: Kiváló rajt. 25 méternél pici visszaesés. 50-nél utolsóként fordul. 100-nál is. 150-nél kezdi a felzárkózást. Hosi, a japán nyer, Liliána a hetedik.

 

17.20: női 200 méter pillangó, döntő - Szilágyi Liliána száma jön, rajta kívül Hosszú Katinka is próbálkozott, de világbajnokunk tizenharmadikként kipottyant a középdöntőben. Gyarmati Dezső unokájára visszatérve: tizenkilenc éves úszócsodánknál ketten is fiatalabbak a fináléban – egy amerikai és egy kínai lány –, de mindketten valószínűleg Lilu mögött csapnak majd célba. Liliána a harmadik legjobb idővel (2:07,05) kvalifikált, és bár a dobogóra felállhat, lehet, hogy a japán Hosi Nacumi és a német Franziska Hentke időeredménye még nagy falat neki. Jóval idősebbek azonban nála a közvetlen vetélytársak, az olimpiáig beérhet. Meglátjuk, most mi lesz.

17.17: Eredményhirdetés az úszóstadionban, közben a Benedek-csapat bejut az 5-6 közé, ahol az Ausztráliát 11-8-ra verő Montenegró ellen játszhat majd.

17.07: 100 m férfi gyors döntőt látunk, 55 századon belül a teljes mezőny a középdöntős időeredmények alapján. A kínai Ning nyer McEvoy előtt (eddig az összes gyorsúszószám Kínáé!!! James Magnussen ausztrál hegemóniáját pedig McEvoy ezüstje töri meg), rettenetesen szoros volt. Ennyire:

17.03: Vatanabéé a második. Lássuk a döntő mezőnyét! Szétúszás lesz, mert a 8. helyen holtverseny van - még egyet úsznak ketten.


16.56: Pedersené az első futam 200 m női mellen (középdöntő).

16.54: A pólótorna helyosztóján (5-6 közé jutás a tét) a harmadik negyedben 9-6-ra vezet a Benedek-csapat az USA ellen.

16.53: Női 200 m mell, két középdöntő, Sztankovics Anna nélkül, aki az előfutamok során elbúcsúzott.

16.44: 200 m férfi vegyes döntő, Cseh Laci eldobott száma (a 200 m pillangóért, amit megnyert). Ryan Lochte a 4-es pályán, negyedszer nyerheti ugyanazt a számot vb-n. A brazil Thiago pereira végig szorongatja, de nyer Lochte az idei év legjobbjával (1.55,81).

 

16.40: Sjöströmé a második 100-as gyors középfutam. Lássuk a döntő mezőnyét! Két ausztrál, két holland, két amerikai, de a 4-es pályán egy svéd fog úszni.

 

16.36: Az első 100-as női gyors középdöntőt Cate Campbell nyeri, nagyon lazán. Világcsúcs lesz ebből a döntőben, akár tőle, akár mástól.

16.35: Zajlik közben a Benedek-csapat helyosztója az 5-6-ba jutásért, nagyszünetben 7-4 ide.

16.32: A 100 méteres női gyorsúszás középdöntőivel kezdünk, nincs itt Hosszú Katinka, aki energiát spórol a pénteki hátúszásra már (200 m), szombaton éremesélyes.

Felvezető

Szuper hírrel kezdjük a délutáni úszóprogramot: nyolcadik helyen állunk a kazanyi vizes vb éremtáblázatán két arannyal, egy ezüsttel és két bronzzal. Ahhoz, hogy már csütörtökön előrébb lépjünk, nagy bravúrra volna szükség 17.20-kor 200 méter pillangón Szilágyi Liliánának, aki a harmadik legjobb idővel kvalifikálta magát a döntőbe. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük a délután teljes kínálatát az érintettek előzetes nyilatkozataival! A magyar érintettségű számokat aláhúztuk.

16.32: női 100 méter gyors, két középdöntő
Az ausztrál Catie Campbell és a svéd Sarah Sjöström egyaránt 53,22-t úszott délelőtt, rajtuk kívül négy úszónak van 54 másodpercen belüli ideje. A szám indulója lett volna Hosszú Katinka, aki a megterhelő szerdai program (200 méter gyors döntője: ötödik hely, 200 méter pillangó középdöntője: tizenharmadik hely) miatt reggel úgy döntött, a pihenésre és a regenerálódásra áldozza a csütörtöki napot – 400 vegyesben vb-aranyra, 200 méter háton éremre esélyes –, nincs tehát magyar a számban.

16.42: férfi 200 méter vegyes, döntő
Cseh Lászlónak itt lenne a helye, de mivel a harmincadik évében jár – és ez lassabb regenerálódással párosul –, szerdán nem kockáztatta a 200 méter pillangó aranyesélyét, már az előfutamoktól visszalépett, a történéseket látva pedig biztosak lehetünk benne, jól döntött. Ennek leginkább a 4-es pályán úszó amerikai Ryan Lochte örülhet, aki még Csehnél is korosabb, harmincegy évével a döntő legidősebbje. Középdöntős ideje egyébként csaknem három másodperccel rosszabb is, mint saját, szakállas világcsúcsa (1:54,00).

16.51: női 200 méter mellúszás, két középdöntő
Sztankovics Anna ismerkedett a felnőttmezőnyben ezzel a számmal, az előfutamok során a huszonhatodik legjobb időt úszta tízszeres magyar bajnok úszónk – övé a jövő. Túl fogjuk élni különösebb izgalmak nélkül ezt a pár percet

17.05: 100 méter gyors, döntő
Takács Krisztián próbálkozott itt, szintén az előfutamok során vérzett el, harmincharmadikként zárt. A fináléba egyedül a fiatal ausztrál Cameron McEvoy jutott 48 másodpercnél jobb idővel, de ez is igen messze van a világcsúcstól, amely így nem valószínű, hogy megdől. Szoros verseny lehet.

17.20: női 200 méter pillangó, döntő
Szilágyi Liliána száma, rajta kívül Hosszú Katinka is próbálkozott, de világbajnokunk tizenharmadikként kipottyant a középdöntőben. Gyarmati Dezső unokájára visszatérve: tizenkilenc éves úszócsodánknál ketten is fiatalabbak a fináléban – egy amerikai és egy kínai lány –, de mindketten valószínűleg Lilu mögött csapnak majd célba. Liliána a harmadik legjobb idővel (2:07,05) kvalifikált, és bár a dobogóra felállhat, lehet, hogy a japán Hosi Nacumi és a német Franziska Hentke időeredménye még nagy falat neki. Jóval idősebbek azonban nála a közvetlen vetélytársak, az olimpiáig beérhet. Meglátjuk, most mi lesz.

Egy forduló sem jött ki, de nagyon jó a hangulat és a varázs. A világbajnoki döntő után boldogan akarok kijönni a medencéből, jó fordulókat szeretnék, és megvalósítani, amiket az edzéseken begyakoroltam.

17.29: férfi 200 méter mell, két középdöntő
Gyurta Dániel korábbi világcsúcstartó, a szám olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnoka figyelmünk középpontjában. Futamát simán nyerte, kiváló erőben érzi magát. A középdöntőben viszont nem árt figyelnie, négyen is ott vannak nála jobb időkkel, igaz egyikük sem a japán világcsúcstartó, Jamagucsi Akihiro. Nem lesz nagy lazsálás, tartalékolás!

Jól kontrolláltam az úszásomat, pont azt szerettem volna, hogy a mezőny első felében kvalifikáljam magam a középdöntőbe. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jó idő kell majd a győzelemhez, és az is biztos, hogy délután 2:08-as idő kell a döntőbe jutáshoz. És hogy mennyi kell a győzelemhez? Ez majd a délutáni úszás után derül ki. Jó erőben érzem magam!

17.49: női 50 méter hát, döntő
Számunkra lukas másodpercek következnek, nem is indult magyar a legrövidebb hátúszószámban. A kínai világcsúcs viszont megdőlhet, ha Fu jól kapja el a rajtot. 12 századra volt tőle a középdöntőben.

17.57: férfi 200 méter hát, két középdöntő
Balog Gábor az esélytelenek nyugalmával tempózhat, a tizenhatodik legjobb időeredménnyel került a középdöntőbe. Csaknem 2 teljes másodpercet kellene javulnia a döntőbe jutáshoz. Hátha sikerül neki, mérget ne vegyünk rá.

18.16: női 4×200 méter gyorsváltó
Beneveztünk, de végül nem álltak a lányok rajtkőre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.