Hosszú Katinka: szárnyalás, pacsizás, visszalépés

Az Iron Lady két nap alatt harmadszor üzent a női mezőnynek.

2015. 08. 03. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habkönnyű, energiatakarékos úszással oktatta a 100 hát mezőnyét a legjobb magyar női úszó, Hosszú Katinka. A szám ötödik előfutamában csobbant vízbe, és egyedüliként úszott 59 másodpercen belül, cseppet sem erőltette meg magát. Minek is tette volna? Este döntőt úszik 200 vegyesen. A tervek felülírták a forgatókönyvet: Katka hiába repesztett országos csúcsot 58,78-as országos csúcsot, visszalépett a versenytől. A futam után értékelt az MNO-nak.

„Én úsztam egyedüliként 59 másodperc alatt a mezőnyben, ennek végtelenül örülök. Természetesen ez remek előjel a 200 hát előtt. Nem igaz, hogy bemelegítésnek tekintettem a délelőtti úszást a délutáni 200 vegyes előtt, egyszerűen jól éreztem magam a medencében” – mondta Hosszú a vegyes zónában, miközben fél szemmel az amerikai szuperzseni, Missy Franklin futamát nézte, majd hozzátette: minden ellenfélre figyel, legyen az Franklin vagy bárki más, a végső helyezés úgyis attól függ, hogy milyen formában úszik.

Aztán fogta magát, összeölelkezett, majd hatalmasat pacsizott edző-férjével, Shane Tusuppal, és eltűnt a kazanyi aréna forgatagában, utána meghozta a döntést: a 200 vegyes érdekében „lemond” egy éremesélyről, és visszalép a számtól.

A fiatal Sztankovics Anna is jól érezte magát a medencében, a futamában második lett, megelőzte az „ukrán mumust”, Anasztaszija Maljavinát. Van viszont párhuzam: ahogy Hosszú, Sztankovics is a ráhangolódás jegyében fürdőzött egyet Kazanyban. A futamában második lett, az 1:09,34 időben van potenciál a jövőre nézve, még akkor is, ha a 32. helyen végzett ebben a számban.

„A második ötvenre kicsit elfogyott a ritmus, ahhoz képest, hogy a 200-ra készülök, ez elsőre teljesen megfelelt. 1:10 alá tudtam érni. Nem gondolkodtam helyezésben, tavaly az Ifjúsági Olimpián 200-on legyőzött az ukrán lány, ezúttal sikerült megelőznöm Anasztaszija Maljavinát.”

A vasárnapi ötödik hely után Bernek Péter a kilencedik helyen végzett a 200 méter gyors előfutamában, láthatóan elfáradt a tegnapi menetben, a 34. helyen zárt.

Ryan Lochte is megmutatta magát Tatárföldön: az amerikai „szépfiú” csak ötödik lett a futamában, kisebb meglepetésre.

Balogh Gábor hiába nyerte meg a saját futamát, az ideje nem volt elég jó a továbbjutáshoz, a 100 hát mezőnyében a 23. lett a rangsorban.

Kapás Boglárka a hatodik legjobb idővel jutott be a fináléba 1500 méter gyorson, ahol mellesleg világcsúcsot döntött az amerikai Katie Ledecky. Az 1997-ben született új csillag Kapás szerint egyelőre verhetetlen, nagyon úgy tűnik, Ledecky legnagyobb ellenfele önmaga lesz Kazanyban. A londoni olimpián Missy Franklin, idén minden bizonnyal az 1997-es születésű úszó lesz az amerikai nagyágyú. Kapás mindenesetre nem elégedetlen, ráhajt az éremre az 1500-as döntőn. „A vasárnapi csalódást jelentő úszásom után sikerült javítani, szerintem nem volt rossz az 1500-as futam. Nem éreztem azt a savasodást, mint vasárnap a 400-on” – értékelt Kapás, aki elsősorban hosszabb távokon vár magától kiemelkedőt. Katie Ledeckyt pedig kizárja a látószögéből. „Kazanyban verhetetlen, de majd az olimpián Mi versenyzünk a dobogós helyekért, küzdeni fogok érte!” – mondta Kapás az MNO-nak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.