Hosszú másodszor is aranyérmes Kazanyban!

Hosszú Katinka kedvenc számában, négyszáz vegyesen is nyert, Verrasztó Dávid pedig ezüstérmes lett vasárnap Kazanyban. A magyar csapat tíz éremmel zárt.

Földi Bence
2015. 08. 09. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú Katinka délután 17.49-kor lesz érdekelt, szintén négyszáz vegyesen, az előfutamban a legjobb időt úszta. „Nagyjából ilyen időt terveztünk. Az volt a lényeg, hogy az első helyen jussak a döntőbe, és ne ússzam ki magam” – értékelt Hosszú portálunknak. A 200 vegyes világbajnokának fölényére jellemző, hogy a második cseh Barbora Závadovát majdnem három másodperccel előzte meg az előfutamban.

Orbán Viktor miniszterelnök a következő, 2017-es világbajnokság rendező országának képviseletében átvette a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) zászlaját a kazanyi vizes vb vasárnapi záróünnepségén vasárnap.

 

A magyar kormányfő beszédében elmondta, hogy noha a vb éremtáblázata szerint Oroszország kilenc aranyérmet szerzett Kazanyban, ez voltaképpen tíz, mivel a szervezőknek is jár egy arany.

 

Orbán Viktor kifejtette, Kazanyban magasra került a mérce, de a magyarok mindent megtesznek két év múlva a hasonlóan sikeres rendezésért.

 

A miniszterelnök hozzátette, bízik benne, hogy 2017-ben a magyarok ugyanilyen büszkeséggel adhatják majd át a FINA-zászlaját a 2019-es rendező, dél-koreai Kvangdzsunak.

A döntőben a pillangóúszást követően két századdal lemaradva volt második, majd háton nagyon elhúzott, két hosszal volt a világcsúcs részidő előtt. Mellúszásban tartotta előnyét, gyorsúszásban pedig a világcsúcs elúszott, de a világbajnoki cím meglett, a magyar csapat tizedik érmét szerezte (3 arany, 3 ezüst, 4 bronz). 4:30,39-cel nyert, nyolc századra volt saját egyéni csúcsától. Hosszú – aki önmaga ötödik, a magyar úszósportnak pedig 26. világbajnoki címét szerezte – a harmadik érmét nyerte a tatár fővárosban, miután hétfőn 200 méter vegyesen világcsúccsal védte meg titulusát, majd szombaton 200 méter háton lett harmadik.

Katinka az M4 Sportnak elmondta: tartotta magát ígéretéhez, mindent kiadott magából. „El sem hiszem, hogy sikerült behoznom” – tette hozzá, majd elárulta: még nem is örült az aranynak, annyira rosszul van. Hosszú saját bevallása szerint a végén érezte, hogy elfáradt ebben a nyolc napban. „Még mindig fáj” – tette hozzá, majd kijelentette: örül a duplázásának. Ő a legeredményesebb magyar vb-úszó öt elsőségével, ezzel kapcsolatban azt mondta: „Még nem fogtam fel”.

A 400 vegyes előfutamából a második helyen jutott a délutáni döntőbe Verrasztó Dávid. „Végre jól úsztam, rám fért már! A 4:11,99-es időmmel elégedett vagyok, ez az idei második legjobb eredményem. A döntőben tovább fogok javulni, ebben biztos vagyok” – értékelt az MNO-nak az úszó, aki délután vb-éremért úszhatott.

A pillangót követően száz méternél hatodik helyen fordult a 26 éves Verrasztó, következett a hátúszás, és fokozatosan jött felfelé. Harmadikként kezdhette a mellúszást, második helyen pedig a gyorsúszást. Ötvennel a vége előtt harmadik volt, az elfáradt Verrasztó nagyot hajrázott, majd megszerezte első érmét a vb-n, egyéni csúccsal lett ezüstérmes, 4.09,90-et úszott. A számot a japán Szeto Daija nyerte.

Verrasztó az M4 Sportnak nyilatkozva kijelentette, nagyon örül, soha nem úszott még ilyen jól. Senki nem gondolta szerinte, hogy japán ellenfele nyer majd. Amikor felemlegették neki, hogy az Eb-győzelem után azt mondta, ez Magyarországon sz*rt sem ér, kijelentette: „Jól érzem magam és jól sikerült a versenyem”. Elmondása szerint sokat jelentett, hogy új környezetben készülhetett a vb-re.

Dávid édesapja azt mondta a csatornának, hogy a világbajnokság más, mint az Eb, „ez sokkal nagyobb dolog”. Molnár Ákos sokban segítette Dávid felkészülését, „szépen haladunk előre ( ) sok van még benne” – mondta. A hajrában felül tudta múlni saját magát Verrasztó Dávid édesapja szerint, hozzátette: ő későn érő típus. Az olimpia más dolog, de egy érem fantasztikus lenne, zárta szavait Verrasztó Zoltán.

Elindult a vb-honlap

Julio C. Maglionénak, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnökének a jelére elindult vasárnap a 2017-es budapesti vizes világbajnokság hivatalos honlapja. Kósa Lajos, a vb szervezőbizottságának a másik elnöke kiemelte: Magyarország nincs könnyű helyzetben azzal, hogy a mexikói Guadalajara visszalépését követően elvállalta a 2017-es világbajnokság megrendezését, ráadásul Oroszország fantasztikus vb-nek volt most a házigazdája, és ezt kellene túlszárnyalni. Hozzátette, Magyarország jól áll a szervezéssel, és mindenkit szeretettel vár a két év múlva sorra kerülő eseményre. Ezt követően Julio C. Maglione jelére elindult a 2017-es vb honlapja.

 

Kósa Lajos újságírói kérdésre elmondta, a magyarországi vb egyik különlegessége a vadonatúj budapesti uszoda lesz, illetve az óriás-toronyugrás, amelyet a jelenlegi tervek szerint a Duna Parlament előtti szakaszán rendeznek meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.