Kazany: káprázat, ezüstérmes Olasz Anna 25 kilométeren

Olasz Anna ezüstérmet szerzett a nyílt vízi úszók női 25 kilométeres versenyében a vizes vb szombati napján.

MTI
2015. 08. 01. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 21 éves sportoló ezzel a magyar küldöttség első érmét szerezte az oroszországi viadalon.

Helyi idő szerint reggel 8 órakor a férfiak 32 fős mezőnye rajtolt el Székelyi Dániellel együtt, majd negyed órával később a nők is a Kazanka folyóba csobbantak. Olasz Anna az 1-es rajtszámot kapta, Kiss Nikoletta pedig az utolsóval, a 31-essel vágott neki az embert próbáló feladatnak.

A tavalyi berlini Európa-bajnokságon ezüstérmes Olasz Anna a tatár fővárosban 5 kilométeren a 13. lett, míg az olimpiai számban, 10 kilométeren drámai „végjáték” után az ötkarikás aranyérmes Risztov Éva mögött a 11. helyen végzett, így éppen lemaradt a riói kvótáról. Olasz akkor természetesen el volt keseredve, de jelezte, szeretne a leghosszabb távon szerzett éremmel vigasztalódni. Ennek megfelelően gyakorlatilag végig az élmezőnyben úszott, míg Kiss Nikoletta nagyjából fél táv után kezdett leszakadni a legjobbaktól.

Olasz a két évvel ezelőtt 10 kilométeren ezüstérmes brazil Ana Marcela Cunhával lépett el a mezőnytől, az utolsó körre is együtt fordultak rá, a harmadik helyen a német Angela Maurer közel kétperces hátránnyal követte őket. A dél-amerikai az utolsó ezer méteren óriási hajrába kezdett, s végül magabiztosan diadalmaskodott a magyar versenyző előtt.

Nagyon boldog vagyok ezzel az ezüstéremmel, azt nem mondom, hogy kárpótolt teljesen, de azért nyilván sokkal jobban érzem magam. Nagyon kemény verseny volt, az utolsó egy kilométernek azt hittem, soha nem lesz vége. A cél előtt próbáltam kapaszkodni, ahogyan csak tudtam, ezüstérem lett belőle.

Olaszt megelőzően legutóbb 1994-ben, Kovács Rita – Risztov jelenlegi edzője – szerzett érmet, ugyancsak ezüstöt 25 km-en.

A 20 éves Székelyi Dániel a múlt évi németországi kontinensviadalon fél távnál feladta a küzdelmet, ezúttal azonban teljesítette a hatalmas igénybevételt jelentő távot, s végül a 20. helyen végzett.

A Kazanka folyó partján felállított lelátón a több száz néző végig remekül szórakozott a több mint ötórás viadalon, főként a fordulóknál buzdították tombolva az úszókat. Ezt követően itt rendezik majd a világbajnokság talán leglátványosabb versenyét, a férfi és a női óriás-toronyugrást, előbbiek 27, utóbbiak pedig 20 méteres magasságból végrehajtott ugrásokkal kápráztatják majd el a közönséget.

Eredmények, nyílt vízi úszás:
férfiak, 25 km, világbajnok:
Simone Ruffini (Olaszország) 4:53:10.7 óra
2. Alex Meyer (Egyesült Államok) 4:53:15.1
3. Matteo Furlan (Olaszország) 4:54:38.0
...20. SZÉKELYI DÁNIEL 5:15:03.4
nők, 25 km, világbajnok:
Ana Marcela Cunha (Brazília) 5:13:47.3 óra
2. OLASZ ANNA 5:14:13.4
3. Angela Maurer (Németország) 5:15:07.6



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.