Gálfi Dalma: Irány a csúcs

Első magyarként nyert a US Open-en.

B.M.L.
2015. 09. 15. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sporttörténelmet írt vasárnap késő este a 17 esztendős Gálfi Dalma, aki első magyarként diadalmaskodni tudott a US Openen. Igaz, hogy egyelőre juniorként, ám ne higgye senki sem, hogy a fiatalok között „ingyen osztogatják” a Grand Slam-bajnoki címeket. Ráadásul Dalma idén az Australian Openen elődöntős volt, míg Wimbledonban párosban diadalmaskodott Stollár Fanny oldalán. Nem véletlen, hogy tegnap óta az ő nevével kezdődik korosztálya világranglistája.

Persze ezért rengeteg áldozatot hozott ő is és a családja is. Dalma mindent annak rendel alá, hogy eredményes profi játékos legyen, ennek érdekében felköltözött a fővárosba, valamint magántanulóként végzi középiskolai tanulmányait. Már most komoly edzői stáb dolgozik mellette: Temesvári Andrea és a korábbi Fed-kupa-kapitány, Barátosi Levente segíti a szakmai munkáját, míg az erőnlétéért Simai Péter felel, de természetesen a sportpszichológus sem hiányzik mellőle. Ugyan egy német menedzsercég egy ideje segíti a pályáját, az ügyeit – immár főállásban – édesapja, Gálfi Tamás intézi, míg a nyugodt hátteret pedagógus édesanyja biztosítja a számára.

Karrierje szempontjából most nagyon fontos időszak következik, hiszen ami elég a juniorok között, az bizony nagyon kevés lehet a felnőtteknél. Éppen ezért, hogy a fejlődése töretlen legyen, már most egyre többször elindul kisebb tornákon, hogy fokozatosan hozzászokhasson a felnőtt mezőnyhöz. Ráadásul a versenynaptárjának kialakításakor azt is figyelembe kell venni, hogy valamennyi borításon lehetősége legyen pályára lépni.

„Nagy lépések előtt állok, de mindent a profi karrieremnek rendelek alá. Már játszom a felnőttek között, de most jön majd a következő lépcsőfok számomra, amikor a 25 és 50 ezer összdíjazású tornákon kell helytállnom. Na, majd ezeken kiderül, hol is tartok jelenleg” – jelentette ki Gálfi Dalma.

Őszintén reméljük, hogy néhány éven belül már ő is arra a szintre lép majd, mint a női egyes győztese, az olasz Flavia Pennetta, vagy a férfiak között győzedelmeskedő – idén már harmadik GS-trófeáját szerző – Novak Djokovic. A szerb világelső egy fantasztikus finálét követően győzte le a svájci Roger Federert négy játszmában (6:4, 5:7, 6:4, 6:4), újfent bizonyítván, nincs nála jelenleg jobb a világon.

„Büszke vagyok arra, amit elértem, hiszen a négy legnagyobb tornából hármat megnyertem az idén. Jobban élvezem ezt az évemet, mint bármelyik korábbit, mivel férjként és apaként még édesebb számomra a siker. Az meg egyenesen hihetetlen érzés, hogy egymás után két GS-döntőt nyerhettem Roger ellen” – fogalmazott a szerb, aki pályafutása tizedik Grand Slam-győzelmét aratta, és sikeréért 3,3 millió dollárt kapott.

Egy másik svájci viszont újfent bizonyított. A Federerhez hasonlóan 34 éves Martina Hingis az idei US Openen két bajnoki címet is szerzett: vegyes párosban az indiai Leander Paes, míg női párosban a szintén indiai Sania Mirza oldalán. Idén összesen öt GS-bajnoki címet szerzett, hiszen amíg az Australian Openen „csak” vegyes párosban, addig Wimbledonban és New Yorkban mindkét számban diadalmaskodott.

„Mindkét partneremmel remekül kiegészítjük egymást, nagyon jól érezzük, éppen mit szeretne a másik. Kifejezetten élvezem a teniszt, úgy érzem, nem is megy rosszul a játék, így egyáltalán nem bántam meg, hogy visszatértem a pályára. Hogy ez még Grand Slam-sikerekkel is jár, nos, az csak külön bónusz a számomra” – nyilatkozta széles mosollyal az arcán Hingis, aki eddigi pályafutása során öt egyéni GS-viadalt nyert, párosban tizenegyszer, míg vegyes párosban négy alkalommal nyerte meg valamelyik nagy tornát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.