A lesiklás kicsúszhat a téli olimpiáról?

A NOB programszűkítésének tradicionális számok eshetnek áldozatul.

Lipiczky Ágnes
2015. 10. 13. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gianfranco Kasper, a Nemzetközi Síszövetség elnöke a lengyel Szklarska Porebán megrendezett fórumon arról beszélt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szűkítési törekvései akár a lesiklást és a síugrást is érinthetik.

Pedig a lesiklás nem csak Ausztriában számít a téli sportok királykategóriás versenyszámának. Toni Sailer, Franz Klammer, Rosi Mittermaier, Katja Seizinger és Lindsey Vonn is a lesikló aranyérmének köszönheti halhatatlanságát. Most azonban pontosan a legnézettebb, leglátványosabb versenyszámot fenyegeti az, hogy lekerül az olimpiai programról.

– Pokoli küzdelemben vagyunk azért, hogy a tradicionális versenyszámokat a programban tartsuk. Nem vagyok az olyan új szakágak ellen, mint amilyen a freestyle síelés, de meg kellene tartanunk a hagyományainkat, amelyek oly régóta fontosak számunkra – fogalmazott az elnök a konferencián, aki elmondta a NOB leépítés érintheti a síugrást, a sífutást és az alpesi számokat. A szűkítés miatt megeshet, hogy néhány éven belül a síugrók nem ugranak normál és nagysáncon, csak az egyiken a kettő közül. A sífutásban pedig a hosszú távok kerülhetnek veszélybe – tette hozzá Kasper, aki szerint fontos kiemelni, hogy konkrét tervek még nincsenek a változtatással kapcsolatban.

A 2018-as pjongcsangi olimpiát még nem befolyásolják ezek a törekvések, ám a 2022-es pekingi már egészen más lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.