Baleset volt az Orosz Nagydíjon is, Hamilton nyert

Vettel már az összetettben is második.

MTI
2015. 10. 11. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 30 éves Hamilton Szocsiban idei 9., pályafutása 42. futamgyőzelmét aratta, ezzel az örökranglista harmadik helyén utolérte a most mögötte másodikként célba érő négyszeres vb-győztes Sebastian Vettelt, a Ferrari német pilótáját.

Vettel már az összetettben is második, mivel Hamilton csapattársa, a pole pozícióból rajtoló német Nico Rosberg műszaki hiba miatt feladta az orosz GP-t.

A harmadik helyen nagy csatában és némi szerencsével Sergio Perez, a Force India mexikói versenyzője végzett.

A rajt után Rosberg maradt a vezető pozícióban, Hamilton mögötte, az ötödik helyről induló Kimi Räikkönen (Ferrari) pedig feljött harmadiknak. Az első körben a versenybíróság a pályára küldte a biztonsági autót Marcus Ericsson (Sauber) és Nico Hülkenberg (Force India) balesete miatt.

A Safety Car a harmadik körben engedte el a mezőnyt, s az újraindítás után Valtteri Bottas (Williams) visszavette a harmadik helyet Räikkönentől. Rosberg a hetedik körben kényszerült feladni a versenyt, így a dobogós helyeken sorrendben Hamilton, Bottas és Räikkönen száguldott.

A 12. körben a francia Romain Grosjean (Lotus) szenvedett látványos balesetet, ezért a biztonsági autó ismét a pályára gurult. Mint szombaton megírtuk, a szabadedzés is félbemaradt Carlos Sainz Jr. balesete miatt.

A viadal a 17. körben folytatódhatott, s az újraindításnál Hamilton megtartotta a vezető helyet Bottasszal szemben, Vettel viszont megelőzte Räikkönent s feljött harmadiknak. Bottas a 27. körben járt a boxban kerékcserén, Vettel pedig négy körrel később kapott friss abroncsokat, így finn riválisa elé tért vissza a pályára, megszerezve a második pozíciót.

Hamilton a 33. körben tudta le egyetlen kerékcseréjét, s nagyon magabiztosan állt vissza az első helyre, innentől már csak egy műszaki hiba akadályozhatta volna meg a sikerét.

A harmadik helyért a hajrában nagyot csatázott Bottas, Räikkönen és a korai boxkiállása miatt feljövő Perez, a küzdelemből pedig a mexikói jött ki jól, a finnek ugyanis előbb megelőzték őt, majd néhány kanyarral később Räikkönen hibájából összeütköztek, így a dobogó alsó foka Perez „ölébe hullott”.

A legutóbb is győztes Mercedes nyerte a Forma-1 konstruktőri világbajnoki címét, mivel a rivális Ferrari finn pilótáját, Kimi Räikkönent utólag megbüntették a vasárnapi Orosz Nagydíjat követően. Räikkönen a hajrában honfitársával, Valtteri Bottasszal (Williams) küzdött a harmadik helyért, amikor a Ferrari pilótájának hibájából összeütköztek. Räikkönen végül ötödik helyen ért célba, ám a versenybizottság utólag 30 másodperces büntetést rótt ki rá, így a nyolcadik pozícióba csúszott vissza.

Ezzel négy futammal a világbajnokság vége előtt a Mercedes behozhatatlan előnnyel vezet az olasz istálló előtt.

A viadalt követően a McLaren kétszeres világbajnok spanyol pilótája, a 250. nagydíján induló Fernando Alonso 5 másodperces büntetést kapott, amiért többször levágta a 16-os kanyart. Így a 10., még pontszerző hely a Toro Rossóval versenyző holland Max Verstappené lett.

„A rajt után nagyon közel voltunk egymáshoz Nicóval, de nem lett baj belőle. Sajnálom, hogy a csapat elveszítette az egyik autóját, és azt is, hogy nem harcolhattunk egymással. Öröm, hogy a csapat tagja lehetek, és boldog vagyok azért, hogy a konstruktőrök között sikerült megvédeni a világbajnoki címünket!” – nyilatkozta a futam után Hamilton, míg Vettel arról beszélt, bízik benne, hogy jövőre szorosabb csatát vívhat a Mercedesszel. A harmadik helyen végző mexikói Pérez arról beszélt: „boldog vagyok, hogy tavaly Bahrein után másodszor is dobogóra állhattam a csapat színeiben.”

A vb két hét múlva az Egyesült Államok Nagydíjával folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.