Balzsay: Elkerülhetetlen a megújulás

A korábbi profi világbajnok szerint az amatőr boksz jövője és a megítélése most a tét.

B.M.L.
2015. 10. 14. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden idők legsikertelenebb vb-szereplése, rémkép, miszerint nem lesz magyar ökölvívó a riói olimpián, az eddigi legnagyobb belháború a sportágon belül. Van ennél lejjebb a magyar amatőr bokszban?
– Nagyon összetett ez a kérdés, de valóban a sportág jövője, az amatőr ökölvívásban dolgozók megítélése a tét immár. Nagy a felelősségünk, hiszen a korábbi sikereink miatt nagy az elvárás a sportággal szemben. Ráadásul sok céltalan és hamis vádaskodás mellett – miszerint nincs képzett, szakmailag magasan kvalifikált fiatal edzői gárda Magyarországon – azt is látni kell, hogy sok olyan is elhangzott az elmúlt napokban, ami fájóan igaz. Na, ezen változtatnunk kell.
– Főleg azok után, hogy bekerültek a 16 kiemelt sportág közé, azaz a korábbi időkhöz képest szinte ömlik a pénz az ökölvívásba
– Mindenki csak ezt látja, illetve azt, hogy tényleg rengeteg állami támogatást kapunk, ám a pénzt a fejlesztési programjainkra, az utánpótlási rendszerünk kiépítésére kell fordítani. Itt már most látható a javulás, emelkedőben a bokszolói létszám, és a különböző korosztályos világversenyeken igenis jönnek az eredmények.
– Ám a bírálók szerint ez nem mentesíti azt, hogy a felnőttek között olimpián 2000-ben, míg világbajnokságon 2009-ben nyertünk utoljára érmet
– Ez így van, de mindenhol idő kell ahhoz, hogy a befektetés megtérüljön, az eredmények érkezzenek. Három-négy év múlva bizonyíthat az a nemzedék, akiket most az állami támogatás minden szempontból segít. Ha majd a 2020-as olimpia előtt is ugyanez lesz a helyzet, mint most, na akkor van igazán baj.
– Többen kimondták, hogy a sportág felemelkedésének egyetlen gátja van, és az Csötönyi Sándor a szövetség elnöke. Tényleg ez a legnagyobb baj?
– Nem hiszem. Az elnök úr majd két évtizede áll a szövetség élén, és kétségtelen tény, úgy alakította a dolgokat, hogy neki mindig központi szerep jusson. De nem szabad elfeledkezni arról sem, mennyit tett és tesz az ökölvívásért.
– Mi lehet a megoldás?
– Elkerülhetetlen a megújulás. Kell a friss erő, és összefogással kell megváltoztatnunk a rólunk kialakult negatív képet úgy, hogy mindenkinek a jó elképzeléseit átmentjük és elfogadjuk. Sürgősen le kell ülnie az elnöknek, a szakembereknek és az ökölvívásért tenni akaróknak, különben megéljük azt a szégyent, hogy nem lesz magyar bunyós Rióban.
– Nem lesz egyszerű, hiszen már a legkisebbeknél is egyre nagyobb a lemaradásunk a nemzetközi mezőnyhöz
– Kidolgoztam az iskolai ökölvívás programját, amely már a gyakorlatban el is indult. Orvosi felügyelet mellett már a 10-11 évesek is bokszolhatnak egymással, majd a legtehetségesebbek bekerülnek a már működő akadémiai rendszerbe. Ha van idő és türelem, akkor rövidesen behozzuk a lemaradásunkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.