„Bízom a fiúkban, ott leszünk Rióban!”

Az ökölvívó-szövetség elnöke reagál a kritikákra.

B. Molnár László
2015. 10. 24. 15:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben igencsak felforrósodott a hangulat a magyar amatőr ökölvívás berkein belül. A kirobbantó ok elsősorban az volt, hogy a felnőtt válogatott tagjai közül ketten jutottak ki a kvalifikációs világbajnokságra, ráadásul Dohában mindketten azonnal kikaptak és kiestek.

Így még nincs magyar résztvevője a 2016-os riói olimpiának. Lapunk a helyzet tisztázása érdekében olyan hiteles embereket szólaltatott meg, mint Erdei Zsolt, Balzsay Károly, Kovács László szövetségi kapitány, Kovács Kokó István, vagy éppen Rácz Félix.

A Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) elnöksége is fontosnak tartotta, hogy foglalkozzon a helyzettel, amelynek alapja a sikertelen vb-szereplés kapcsán indult sportágon belüli – egyelőre szavakkal vívott – háború. Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke úgy véli, teljesen egyoldalú és megalapozatlan a főleg ellene indult kampány.

– Olyanok támadnak elsősorban, akik sosem dolgoztak az amatőrök között egyetlen percet sem. Még azt is nekem titulálták, hogy miattam nem lehet elnök Kovács Kokó István, mert én ragaszkodom a székemhez. Nos, hogy csak a szigorú tényekhez ragaszkodjam, a nemzetközi szövetség, az AIBA 2011 októberében küldte el hivatalos állásfoglalását, hogy olyan ember, aki valamelyik profi szervezetnél bármilyen funkciót tölt be, az a nemzeti szövetségben nem választható vezetőnek – jelentette ki.

Az elnök hozzátette, az európai amatőr ökölvívás van válságban – benne a magyarral –, ugyanis az AIBA minden szinten a saját, félprofi szervezeteit (APB, WSB) nyomja előtérbe, az olimpiai kvalifikációs rendszert is ennek alapján állították össze.

– Én sem vagyok boldog attól, hogy nincs még kvótánk a riói olimpiára. Ám senki se feledkezzen meg arról, hogy még két kvalifikációs tornát rendeznek a nyári játékok előtt, és hiszem, hogy a mieink közül többen is kivívják majd a részvételt az isztambuli és bakui versenyeken. Ennek érdekében felállítottunk egy szakmai bizottságot, amely kidolgozza és ellenőrzi a központi felkészülést ezekre a tornákra – árulta el a MÖSZ első embere.

Csötönyi emlékeztetett arra is, hogy a dohai vb-kudarc nem egyedülálló a magyar ökölvívás történetében, hiszen a havannai 1974-es világbajnokságon a Gedó-, a két Orbán-, Badari-, Botos- és Kajdi-féle válogatott, majd az 1995-ös berlini – Lakatos, Kovács I., Farkas, Kótai, Szűcs, Mizsei, Erdei –, majd az 1999-es houstoni – Lakatos, Farkas, Nagy J., Balzsay, Kótai, Hidvégi – csapat is érem, illetve különösebb eredmény nélkül érkezett haza, mégsem beszélt senki a magyar amatőr boksz csődjéről.

– Amióta kvalifikációs rendszer van érvényben az olimpiákon, sosem volt tömeges magyar szereplés. A sokszor emlegetett kétezres Sydneyben rendezett nyári játékok előtt a Lakatos–Balzsay–Erdei trió csak a harmadik kvalifikációs tornán szerzett indulási jogot. A mostaniaknak miért nem jár az akkor még tapasztalt türelem? – teszi fel a költői kérdést Csötönyi.

Egy biztos, most úgy tűnik, megnyugvást két-három kvóta és egy riói érem hozhat a sportágban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.