Jövő héten döntenek a FIFA rendkívüli üléséről

A FIFA-szóvivő pénteken azt közölte, hogy a tagok jövő héten döntik el, szükség van-e rendkívüli ülésre.

MTI
2015. 10. 09. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci sportvezetőt és az európai szövetséget vezető Platinit – a már korábban menesztett főtitkár, Jérome Valcke után – csütörtökön függesztette fel pozíciójából a szövetség etikai bizottsága a FIFA-val szemben folyó korrupciós vizsgálatok nyomán.

A végrehajtó bizottság német tagja, Wolfgang Niersbach néhány órával a Blatterékat sújtó ítélet után a bizottság mihamarabbi összehívását kezdeményezte, s egyetértett vele Szalman bin Ebrahim al-Kalifa sejk FIFA-alelnök, az ázsiai szövetség vezetője is.

A FIFA szóvivője pénteken azt közölte, hogy a tagok jövő héten egyeztetnek a szövetség elnöki tisztségét ideiglenesen ellátó Issa Hayatouval, s akkor döntik el, hogy szükség van-e rendkívüli ülésre a soron következő, decemberi rendes megbeszélés előtt.

A 79 éves Joseph Blattert – aki 17 éve áll a FIFA élén – két hete a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig napvilágot látott a sajtóhír, miszerint a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, s eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja majd meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.