Vizes-vb: a terv szerint halad a munka a Dagálynál

A héten a második 27 méteres saroktorony is elkészül a világbajnokság központi létesítményéhez.

MTI
2015. 10. 12. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az MTI-t hétfőn arról tájékoztatta, hogy az engedélyeztetések megtörténtek, a földmunkákat és az alapozás jelentősebb részét befejezték. Mint mondta, gőzerővel folyik a munka, és úgy látja, a 2017. május 15-i átadási határidőre mindennel elkészülnek majd.

„Az egyik saroktorony már teljes magasságában áll, a héten a második is készen lesz, és további kettő épül még az elkövetkezendő hetekben, majd ezekre jön rá a csaknem 17 méteres tetőszerkezet, így 44 méter magas lesz az épület” – nyilatkozta Fürjes Balázs, hozzátéve: 2016 nyarára a tervek szerint szerkezetkészen tető alatt áll majd az aréna.

A kormánybiztos a projekten dolgozókra háruló feladat nagyságát érzékeltetve kifejtette, hogy világrekordra van szükség a kivitelezés sikeréhez, mivel az ekkora beruházásokat általában négy év alatt szokták megvalósítani, Magyarország viszont vállalta, hogy két év alatt elkészül.

„Rendkívüli helyzet alakult ki, amikor a 2017-es vb eredeti házigazdája visszalépett, Magyarország pedig óriási bizalmat kapott a nemzetközi szövetségtől a rendezés odaítélésekor, hiszen az országnak egyáltalán nem volt úszóarénája. Ezt a bizalmat többek között a magyar úszósport sikereinek, illetve Gyárfás Tamás és csapata munkájának köszönhetjük” – emelte ki Fürjes Balázs.

Szerinte három alappilléren nyugszik a munka sikere: bizalmon, összefogáson és rengeteg munkán.

„Az összefogást mutatja, hogy a magyar Országgyűlés 97 százalékos többséggel fogadta el azt a speciális törvényt, mely nélkül lehetetlen lett volna a határidő teljesítése. De szintén jól példázza ezt a Tóth József angyalföldi városvezetővel és Tarlós István főpolgármesterrel zajló harmonikus munka is” – mondta.

A két év alatt 5000 ember vesz részt a megvalósításban, a mérnököktől a szállítókon át a kétkezi munkásokig. Nem csupán egy úszóarénán dolgoznak, hiszen azzal párhuzamosan területrendezés is zajlik. Elkészül egyebek között egy 900 méter hosszú gátrendszer, közlekedési csomópont, kerékpárút, gyalogos sétány, játszótér.

„A versenyuszoda a világbajnokság ideje alatt 15 ezer nézőt fogad majd, de alapesetben 5000 férőhelyes lesz, mivel a két hosszanti lelátórészt ideiglenes ülőhelyekkel látjuk el, majd azokat elbontjuk. A két 50 méteres medence egyaránt állítható falú, a bemelegítőmedencének ráadásul a padlója is állítható magasságú lesz” – mutatta be a versenyhelyszínt Fürjes Balázs, jelezve, hogy a komplexumban műugrómedence, illetve tanmedence és egy komplex fitneszedzőterem is lesz majd többek között. „A Dagály a vb-t követően a magyar úszó- és vízilabdasport bázisa lesz, de az angyalföldi és újpesti gyerekek úszásoktatását is megoldja.”

A kormánybiztos számokkal is érzékeltette az építkezés monumentalitását. Mint mondta, az eddig felhasznált betonmennyiséggel több mint 22 ezer köbméter betont használtak fel, amellyel 6 darab 50 méteres, 3 méter mély, 10 sávos versenymedencét lehetne feltölteni. A területen öt 16 emelet magas daru dolgozik, melyek karjainak hossza egyenként 70 méter.

A költségekkel kapcsolatban Fürjes Balázs ismét hangsúlyozta, hogy a tervezett 49 milliárd forintos keretet nem lépik át.

„Másért nem, de a saját szavaimért mindig felelősséget vállalok, s most azt tudom mondani, hogy egy fillérrel nem lépjük túl ezt az összeget” – nyomatékosította korábbi kijelentéseit a kormánybiztos, aki ismét jelezte, hogy az uszoda nettó 22 milliárd forintból épül, és erre jönnek rá a kiegészítő projektek költségei. Ugyanakkor ebből az összkeretből 10 milliárd forint körüli összeget az állam áfaként be is fizet majd. Mindezen túl a projekt által generált munkahelyekből szintén további adóbevételek származnak – iparűzési, társasági és további más adók formájában – emelte ki.

A világbajnokság várhatóan ráirányítja a figyelmet Magyarországra, a vb alatt is több tízezer turista jön majd a fővárosba, de a hatmilliárd emberhez eljutó közvetítések felbecsülhetetlen hasznot hajtanak majd a kormánybiztos szerint.

„Folyik az egyeztetés, hogy a szupertoronyugrást a Várkert bazárnál vagy a Batthyány térnél rendezzük-e meg. Azaz Budapest legszebb részeit látja majd a világ” – mondta, hozzátéve, hogy heteken belül eldől a különlegesen látványos szám helyszíne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.