A NOB el akarja szedni a WADA varázspálcáját

A doppingesetek megítélését a Sportdöntőbíróság alá helyeznék. Vannak egyéb javaslatai is az elnöknek.

MTI
2015. 11. 21. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bach az Európai Olimpiai Bizottság prágai közgyűlésén ismertette elképzeléseit. Javaslata alapján radikális változás lenne, ha a jövőben a doppingesetek ügyében kizárólag a lausanne-i központú nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítélkezne, nem pedig országos vagy nemzetközi sportági szövetségek, esetleg a WADA. Így megszűnne az, hogy a CAS-hoz csak fellebbezés esetén fordulnának az érintettek, a CAS-on belül pedig létrehoznának egy fellebbviteli testületet.

Ezenkívül a NOB vezetője szerint hatékonyabbá, átláthatóbbá, modernebbé kell tenni a WADA-t. Úgy véli, ez a meglévőnél jobban megvédené a tisztán készülő sportolókat, és növelné a sport hitelességét.

Bach úgy gondolja, hogy a WADA-n belül az ellenőrzést, a minták vizsgálatát, valamint a belső ellenőrzést végző szerveket külön kell választani, a laboratóriumok és a nemzeti antidoppingcsoportok munkáját pedig hatékonyabban kellene kontrollálni.

A WADA vizsgálata során kiderült, hogy Oroszországban széles körű, szisztematikus doppingolás zajlik. Többek között minták tűntek el, eredményeket hamisítottak meg, és szakembereket, sportvezetőket, orvosokat vesztegettek meg. Emiatt a WADA a moszkvai laboratórium működését, valamint az Orosz Antidopping Csoport, míg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) – a WADA javaslatára – az orosz sportági szövetség (VFLA) tagságát függesztette fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.