Bronzérmes a magyar férfi sakkcsapat az Eb-n

A reykjavíki Eb zárófordulójában döntetlent játszott a magyar csapat az így aranyérmes orosz együttessel.

MTI
2015. 11. 22. 18:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eb honlapja szerint a játéknap előtt első és második helyen álló gárdák találkozóján mind a négy parti remivel zárult: Lékó Péter Peter Szvidlerrel, Rapport Richárd Alekszandr Griscsukkal, Almási Zoltán Jevgenyij Tomasevszkijjel, míg Balogh Csaba Jan Nyepomnyatcsijjal egyezett meg döntetlenben.

Ezzel az oroszok megszerezték az aranyérmet, a magyaroknak viszont még izgulniuk kellett, a többi, Lékóék helyezése szempontjából fontos parti ugyanis még zajlott. A többi meccs aztán nem alakult igazán jól, mivel a franciák egy ponttal legyőzték a hollandokat, míg az örmények kettővel a grúzokat, így pontszámban mindkét gárda utolérte Polgár Judit szövetségi kapitány csapatát. Ezek után az olimpiai segédpontszámítás (Berger-számítás) döntött a második, harmadik és negyedik hely sorsáról. A nagyarányú győzelmükkel az összevetésből az örmények jöttek ki a legjobban, a franciákat ugyanakkor sikerült megelőzniük a magyaroknak, akik ezzel a dobogó harmadik fokára állhattak fel.

A magyar csapatnak – mely a legutóbbi, két évvel ezelőtti kontinensviadalon az ötödik helyen zárt – Lékó, Rapport, Almási és Balogh mellett Berkes Ferenc is a tagja volt az izlandi versenyen.

„Gratulálok a fiúknak, fantasztikusan küzdöttek és várakozáson felüli eredményt értek el a bronzérem megszerzésével. A korábbi évtizedek versenyzéssel eltöltött ideje után nagyon élveztem az új szerepkörömet. Kapitányként végig hideg fejjel tudtam követni a fejleményeket, és egészen az utolsó fordulóig nem is izgultam a legkiélezettebb helyzetekben sem. Az oroszok elleni csata, és az azt követő idegtépő számolgatás azonban már nekem sem ment könnyen. Fantasztikus volt látni, hogy amikor a klasszis sakkozókból álló mezőnyben szinte mindenki kezdett fáradni, akkor a magyar csapat, remekül beosztva az energiáit, nemhogy nem fáradt el, hanem még eggyel nagyobb fokozatra tudott kapcsolni, így sikerült például az utolsó előtti fordulóban alaposan meglepnünk a címvédő azerieket. Ami az egyéni teljesítményeket illeti, Rapport Ricsi kiszámíthatatlan játékstílusával az egész tornán extra teljesítményt nyújtott, a második táblán a legjobb teljesítményt nyújtónak járó tábla-aranyat is megnyerte. De le a kalappal Lékó Peti előtt is, aki végig tartotta az első táblát. Ők ketten valamennyi meccsen asztalhoz is ültek. Almási Zoli a torna második felére jött igazán lendületbe és hozott fontos partikat, de minden elismerést megérdemel Berkes Fecó és Balogh Csabi is, akik a legfontosabb pillanatokban a végsőkig küzdöttek, és minden szempontból odatették magukat a csapat érdekében. Annak is örülök, hogy úgy tűnik, hogy a csapaton belül sikerült megteremteni a megfelelő kohéziót, ami az eredményes szerepléshez elengedhetetlen, és hogy az ellenfeleket többször is meg tudtuk lepni egy-egy váratlan csapatösszeállítással” – mondta a kapitányként ezen az Európa-bajnokságon debütáló Polgár Judit.

A csapatbronz mellett a magyar válogatottból az egyéni teljesítményéért Rapport Richárd a 2. táblán aranyérmet, míg a 3. és a 4. táblán Almási Zoltán és Balogh Csaba bronzérmet szerzett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.