Klicsko hatalmas pofont kapott

Kilenc és fél év után elvesztette nehézsúlyú világbajnoki címeit.

B. Molnár László
2015. 11. 29. 7:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat este zsúfolásig megtelt Düsseldorfban a városi stadion, ahol elképesztő szócsaták után a ringben is összecsapott egymással a WBO-WBA-IBF-IBO szervezetek nehézsúlyú világbajnoka, Volodimir Klicsko és hivatalos kihívója, Tyson Fury.

A találkozó talán nem kerül be majd a legszebb mérkőzések közé, ám arra kiválóan alkalmas, hogy tanmese váljon belőle, miként kell valakit taktikailag legyőzni. Ugyanis ezen az estén Tyson Fury szinte mindenben ellenfele fölé nőtt: ha kellett, távol tartotta magától Klicskót, ha kellett, beugrott közelharcot erőltetni. Ráadásul erővel is sokkal jobban bírta, mint az ukrán, aki nem egyszer kifordult Fury rohamai elől.

Klicsko egyik legfőbb fegyvere, a balegyenese egész este nem működött, az ukrán véletlenül sem találta az ütéstávolságot az igencsak kellemetlen harcmodorú Furyval szemben. Abszolút jellemző adat a meccsre, hogy a címvédő még azt a menetet sem tudta megnyerni, amikor a brit bunyóstól pontot vontak le szabálytalan ütés miatt. Az utolsó három percben elkeseredett rohamot indított Klicsko, ám a mindent eldöntő nagy ütése ezúttal elmaradt, így az évtized legnagyobb meglepetéseként Tyson Fury egyhangú pontozással győzött (115:112, 115:112, 116:111), és immár ő a nehézsúly királya, a Bokszvilágszervezet, a Bokszvilágszövetség, a Nemzetközi Bokszszövetség és a Nemzetközi Bokszszervezet nehézsúlyú világbajnoka.

A találkozót követően a Klicsko-tábor sportszerűen elismerte a vereségét.

Tyson nagyon gyors volt, több tiszta ütést szerettem volna bevinni. Nem hittem volna, hogy sikerül nyernie. Nem találtam meg hozzá a megfelelő távolságot. Gratulálok Tysonnak, és azt szeretném, ha 2016-ban adna számomra egy visszavágási lehetőséget

– mondta Volodimir Klicsko, aki 2004 óta tartó veretlenségét és a 2006 óta őrzött világbajnoki címét veszítette el Düsseldorfban.

A mérkőzés legjobb pillanatai:

Volodimir bátyja, a korábbi világbajnok Vitalij szerint testvére tán sosem bokszolt olyan rosszul, mint most.

Ismerem az erősségeit, és egyáltalán nem tudta most megmutatni őket. Ez talán csak egy rossz este volt. Biztos vagyok benne, ha kap lehetőséget egy visszavágóra, ott bebizonyítja, mit is tud valójában.

A győztes brit láthatóan meghatódott, amikor a ringben nyilatkoznia kellett.

Egy álom vált valóra. Hat hónapig készültem erre. Alig akarom elhinni. Nem könnyű elmenni külföldre, és pontozással nyerni. Nagyon sokat jelent nekem, hogy engem láttak jobbnak.

Furyról kiderült, remekül énekel, és érzelmes ember. Feleségével, Parisszel pénteken tudták meg, hogy jön a harmadik babájuk. Az ökölvívó a nyilatkozatok után ismét magához ragadta a mikrofont, és elénekelte feleségének Aerosmith slágerét, az I Don’t Want to Miss a Thing című dalt. A szerenád végén egymást átölelve álltak a zúgó tapsviharban.

A profi ökölvívás királykategóriájában pedig új korszak kezdődött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.