Magyarországgal nincs gond a WADA szerint

A magyarországi doppingellenes tevékenység teljes mértékben megfelel a WADA előírásainak.

MTI
2015. 11. 20. 17:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárságának pénteki közleménye szerint a WADA az egyesült államokbeli Colorado Springsben tartott ülésén az úgynevezett teljes megfelelőségi státust adta Magyarországnak.

A szervezet alapító tanácsa azt vizsgálta, hogy a január 1-je óta hatályos új nemzetközi doppingellenes szabályzatban előírtakat hogyan és milyen mértékben ültették át a gyakorlatba az aláírók, köztük Magyarország. Az államtitkárság közleménye szerint

„a hazai doppingellenes szabályozásnak az új előírások szerinti módosítása már 2015. január 1-jén hatályba lépett, amelyet a WADA-val lefolytatott, több hónapos egyeztetések előztek meg.”

A közleményben az áll, hogy a WADA döntése azért is fontos, mert bizonyos kiemelt világversenyek magyarországi megrendezésének egyik feltétele az előírások betartása.

Haladnak az oroszok

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke úgy látja, hogy az oroszok az első fontos lépéseket már megtették annak érdekében, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) később feloldja a felfüggesztésüket. Bach hangsúlyozta, hogy az oroszok „nagyon fontos” döntései új embereket és új vizsgálatokat is magukba foglalnak.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség múlt pénteken függesztette fel az orosz szövetséget, és ezzel az ország valamennyi atlétáját eltiltotta a nemzetközi porondtól. Az IAAF a hét elején aztán megnevezte annak az ötfős ellenőrző bizottságnak a tagjait, mely figyeli majd az Oroszországban zajló folyamatokat, és dönthet arról, hogy feloldják az ország elleni szankciókat.

Az IAAF csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy Oroszországnak egy ötpontos tervet kell megvalósítania annak érdekében, hogy visszakerülhessen a sportág nemzetközi vérkeringésébe. A nemzetközi szövetség az oroszoktól strukturális és igazgatási reformot vár a doppingellenes harcban, illetve átlátható és hatékony doppingtesztelési program megalkotását. Emellett az orosz vezetőknek, edzőknek és versenyzőknek szigorúan be kell tartaniuk a WADA és az IAAF doppingkódexének előírásait. Szintén elvárás, hogy számoljanak le az országban szinte mindenki által követett „hallgatás törvényével”, és biztassák a sportolókat arra, hogy ha mások doppingolásáról értesülnek, vagy személyesen tanúi lesznek, akkor jelentsék és tanúskodjanak, ha arra van szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.