Női kosarasaink is ki akarnak jutni az Eb-re

A selejtezősorozat szombati nyitányán 22 ponttal legyőzték Izlandot Miskolcon.

MTI
2015. 11. 22. 7:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válogatott júniusban a 14–20. helyen zárta a magyar–román közös rendezésű Eb-t, az akkori keretből Honti Kata, Vajda Anna, Horti Dóra, Raksányi Krisztina, Zsovár Orsolya és Quigley Allie sem volt ott szombaton a miskolci csarnokban. Ami az ellenfelet illeti, az izlandiak 2009 után döntöttek ismét úgy, hogy a kontinens leggyengébbjeit felvonultató, úgynevezett kis nemzetek Európa-bajnoksága helyett újra a legjobbak között indulnak.

Hazai szempontból nem indult jól a mérkőzés, a szigetországiaknál a DVTK-ban is megfordult Helena Sverrisdottir ismét otthonosan érezte magát a Generali Arénában, így csapata 11-5-re elhúzott. A nyitónegyed végéig sikerült megfordítani az állást, ebben 8 pontjával oroszlánrészt vállalt a nyári Eb felfedezettje, a 208 centis Határ Bernadett. A folytatásban a rivális 14 ponton ragadt, míg Stefan Svitek szövetségi kapitány együttese 7-14 után sorozatban 18 (!) pontot szerzett. A csapatkapitány Fegyverneky Zsófia, valamint Krivacsevics Tijána is bekapcsolódott a pontgyártásba, ekkor már szárnyaltak a magyarok, és a félidőben – egy utolsó másodperces izlandi triplával is – 41-25 állt a nagyórán.

A nagyszünetben leleplezték a „Miskolc a kosárlabdázás városa” emléktáblát a csarnok aulájában.

Az első 20 perc statisztikájából kitűnt, hogy a házigazdák úgy tettek szert tetemes előnyre, hogy tíz triplakísérletükből csak egy volt sikeres, és az igazi center nélkül küzdő vendégek csak néggyel kevesebb lepattanót gyűjtöttek (24/20).

Térfélcsere után 4 perc alatt csupán 2 pontot dobtak a magyarok, és a korábbi 19 pontos előny 10-re olvadt (46-36). Ekkor Krivacsevics vette vállaira a csapatot, feljavult a védekezés is, így az utolsó játékrész 56-36-ról indult. Mínusz 12-nél még felsejlett egy izgalmas hajrá lehetősége, de Krivacsevics 23. pontja és Dubei Debóra hármasa megnyugtatta a kedélyeket, s a magyarok végül a papírformának megfelelően begyűjtötték a két pontot az Eb-selejtezősorozat nyitányán.

Stefan Svitek együttese szerdán Portugáliában lép pályára. A 2017-es csehországi Európa-bajnokság selejtezőkörében a válogatott a portugálok és az izlandiak mellett a szlovákokkal van egy csoportban. Az Eb-re a kilenc csoportgyőztes, továbbá a hat legjobb második jut ki, a házigazda csehek alanyi jogon résztvevők.

„Sok újoncot avattunk, az izlandiak sok lepattanót szedtek, de ma a győzelem volt a fontos. Szerdán jól kell játszanunk Portugáliában, és akkor nyugodtabban várhatjuk a folytatást” – értékelt Stefan Svitek szövetségi kapitány.

A csoport másik mérkőzésén:
Szlovákia–Portugália 56-43

A magyarok további programja:
szerda 21.00: Portugália–Magyarország
2016. február 20.: Magyarország–Szlovákia
2016. február 24.: Izland–-Magyarország
2016. november 19.: Magyarország–Portugália
2016. november 23.: Szlovákia–Magyarország

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.