Pestis, rablók, zavargás: ez vár ránk az olimpián

A sportlétesítményeken kívül rossz a közbiztonság, és a higiéniai állapotokkal is baj van.

Arday Attila
2015. 11. 20. 19:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rio és az olimpia hangulata együtt csoda lesz, magyar aranyakkal különösen – mondta a főigazgató.

A sportoló egészen más körülményeket talál az olimpiai falun kívül, mint odabent. Medveczky Iván, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Latin-Amerikai Főosztályának vezetője az előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavalyi labdarúgó-vb előtt tüntetések zavarták Brazília nyugalmát, erre lehet számítani most is.

A hatalmas ország a világ hetedik legnagyobb gazdaságával bír, a politikai viharok miatt azonban a fejlődés megtorpant. Az olimpia ettől még alighanem sikeresen lezajlik, de a társadalmi elégedetlenség szembeszökő. Az egészségre és az oktatásra nem jut annyi pénz, mint hat-nyolc éve, a mélyszegénységben élőknek egyre kevesebb reményük van felkapaszkodni.

A közbiztonság nagyon rossz, Rióban Latin-Amerikán belül is az egyik legrosszabb. Mint kiderült, értékes órát nem tanácsos az utcán viselni, nem érdemes kirívóan öltözködni vagy okostelefonnal a kézben sétálni, mert rögtön kikapják belőle. Nem tanácsos egyedül mászkálni, sötétedés után semmiképp. Legyenek gyanúsak a feltűnően barátságos ismeretlenek, és mindig legyen egy kis készpénz a zsebben, amelyet adott esetben oda lehet adni a rablóknak – így a jó tanácsok. A küzdősportolóknak sem szabad szembeszállniuk a bűnözőkkel, mert azonnal fegyvert használnak, hangzott el.

A közegészségügyi ellátás borzasztóan alacsony színvonalú, a higiéniában nem lehet megbízni az utcán, az utcai árusoktól inkább ne vásároljon senki – javasolta a szakember. Az Atlanti-óceán partján fekvő metropoliszban éjszaka nem biztonságos vezetni, minimum a bezárt ajtó, a helyiek inkább a rendőrnek sem állnak meg sötétedés után.

Dr. Oszvald Ákos infektológus, a trópusi betegségek specialistája olyan képeket mutatott be Dél-Amerikában előforduló bőr- és bélbetegségekről, hogy néhányan inkább oda sem néztek. Rióban azért sokkal jobb a helyzet: nincs sárgaláz, bár a pestis előfordul. Az ivóvíz, a helyiek által látogatott éttermek, a helyi vízből készített jégkockák bajt okozhatnak. A hasmenés reális veszély, a malária esélye viszont csekély, a többi betegségé még alacsonyabb. Gyomorbántalmak esetén a megfelelő folyadékpótlás a leghatékonyabb terápia. A specialista úgy látja, ha az utcai árusok tisztességesen megsütik az ételt, meg szabad enni, ugyanakkor az ötcsillagos szállodákban sem lehet biztosan tudni, mi történik a konyhában. Az alapanyagokra általában a felforralást, hámozást és megsütést javasolja – vagy azt, hogy felejtsék el őket.

Hepatitisz és tetanusz ellen ajánlott a védőoltás, veszettség ellen inkább csak a kiköltözőknek. A szakember azt ajánlja, rovarriasztót feltétlenül vigyenek magukkal a kiutazók, és minél nagyobb százalékban legyen benne hatóanyag, a szúnyogok ellen ugyanis feltétlenül védekezni kell. Testékszert, tetoválást senki ne ott készíttessen, és a prostituáltaktól is óvna mindenkit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.