Gyurta Dani mellől nagyon hiányzik Széles Sándor

Kiss László úszókapitány szerint Cseh László „balszerencsés”, Hosszú Katinka befuthat Rióban.

2015. 12. 09. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A rövidpályás Eb előtt azt mondta, hogy Hosszú Katinkának talán összejöhet a mesternégyes, Cseh Laci két számban is nyerhet. Mindig ilyen óvatos?
– Szeretek alultervezni, de én vagyok a legboldogabb, ha sikerül túlteljesíteni az elvárásokat. Hozzáteszem, sok érmet hagytunk Netanjában.

– Mire gondol?
Jakabos Zsuzsanna ezüstérmes lehetett volna, ha nem zárják ki 400 vegyesen. Bernek Péter az első napon fantasztikusan teljesített 400 gyorson, de az éjszaka vírusos gyomorrontást kapott, így visszalépett a további versenyektől, és szegényebb lett egy-két éremmel.

– A köztévé szakértője, az atlantai olimpiai bajnok Czene Attila szerint Kapás Boglárka is jobban sáfárkodhatott volna a tehetségével 400 gyorson.
Hosszú Katinka lényegesen gyorsabb, mint Boglárka, akinek a hosszabb számok fekszenek, 1500-on szerzett bronzot a kazanyi világbajnokságon. Kapás Bogi törékeny fizikumú kislány, nála az erős 400-as kezdés megbosszulhatta volna magát. Ő mindig a hajrájával szokott kitűnni.

– Nézzük a győzteseket! Bernek Péterről már ejtettünk néhány szót. Verrasztó Dávid?
– Végtelenül magabiztosan, súlyfölösleggel is hozta a 400 vegyest.

– Hosszú Katinkától milyen számban várt aranyat?
– Tőle 100 és 200 háton, 200 és 400 vegyesen. Örülök, hogy 400 vegyesen visszavette a világrekordot Mireia Belmonte Garcíától. Láttam, hogy a siker mekkora energiát szabadít fel benne, és azt is, hogy a maximalista edző férje, Shane Tusup szintén kicsattant az örömtől.

– Cseh Laci újjászületett Kazanyban. Azok után számított a rövidpályás tündöklésére?
– Igen! Szenzációs formában volt, ha a 175 méternél megtett forduló és a célba érkezése jobban sikerül, akkor meg lehetett volna a világcsúcsa 200 pillangón, de ne legyünk telhetetlenek. A három aranya önmagáért beszél.

– Lesz még Cseh Lászlóból vegyesúszó?
– Az eredményei alapján lehet, persze. Régóta ott van a világ élvonalában, de ne feledje, próbálkozott ő már 100 háton is. Szóval, miért ne térhetne vissza a vegyesúszáshoz? Laci a különleges 1985-ös évjárathoz tartozik. Elég, ha csak azt említem, hogy Laci legnagyobb ellenfele, Michael Phelps és Ryan Lochte is ugyanebben az évben született. Kiemelkedő korosztály az övék, és nagyon szeretném, hogy Rióban Laci előrébb járjon, mint a többiek, és beteljesíthesse az álmát.

– Gyurta Dániel ellentétes úton jár, mint Hosszú Katinka. Katka mindenhol szinte minden számban elindul, Dani viszont nem versenyhalmozó típus.
– Kevesen tudják azt megcsinálni, amit Hosszú Katinka. Korábban minden héten rajthoz állt az amerikai egyetemi bajnokságon, ennek is köszönheti a fantasztikus állóképességét. Őt nem lehet, de nem is szabad utánozni. Nekünk az is jó, ha Gyurta kevés felkészülési versennyel a háta mögött megnyeri az olimpiát, és az is, ha Rió előtt Katinka folyamatosan járja a világkupa-állomásokat.

– Gyurta két veresége kapcsán érdemes következtetéseket levonnunk? Német legyőzője, Marco Koch megfejtette Gyurta titkát?
– Koch elképesztő testi változáson ment keresztül. Hízásra hajlamos versenyzőből szálkás izomzatú sportember lett. Én is felkaptam a fejem, amikor egy hónappal a rövidpályás Eb előtt 4 perc 1 másodperc körüli időt úszott 400 vegyesen. Ez több mint figyelmeztető... Gyurtának nagyon hiányzik Széles Sándor. Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs tartja vele a kapcsolatot, számítanak az észrevételeire, de Széles aktív jelenlétét nem lehet pótolni. Szerencsére Sanyi jobban van.

– A fiatal versenyzők gyorsan felvették a ritmust Netanjában.
– Sebestyén Dalmát öröm volt nézi 200 mellen, remélem, hamarosan 50 méteres medencében is tudja hozni ezt a szintet. A 27 tagú magyar küldöttségből nyolc fiatalnak a netanjai Eb volt az első jelentős felnőtt világversenye, és nem vallottak szégyent.

– Jövőre olimpia. A netanjai tündöklés után hány aranyunk lehet Rióban?
– A mostani forma alapján kettőt Hosszú Katinka, a másikat Cseh Laci vagy Gyurta Dani szerzi. Ezeken kívül három-négy éremben reménykedhetünk. Azt nem mondhatom, hogy a labda gömbölyű, mégis csak vizes sportágról van szó, de rengeteg minden közbejöhet. Például alkalmazkodni kell a versenyek kezdési időpontjához. Négy óra az időeltolódás, délben rendezik az elő- és középfutamokat, este tízkor a döntőt. Ha egy versenyző a döntő után eltölt néhány órát levezetéssel és a doppingvizsgálattal, akkor éjjel kettőnél előbb nem kerül ágyba... Akklimatizálódni kell, azt szeretnénk, ha a vegyesúszóink már július 28-án a helyszínen edzhetnének. Ez is kell a sikeres szerepléshez.

– A Facebookon kering egy bejegyzés arról, hogy a 11 aranyat nyert úszók milyen sanyarú körülmények között készülhetnek a focistákhoz képest. Ezzel egyetért?
– Nem, Hódmezővásárhelyen és Győrben is épült uszoda az utóbbi időben. Hamarosan Budapesten adják át a világ egyik legszebb, legkorszerűbb uszodáját. Nem panaszkodhatunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.