Kijelölték Görbicz Anitáék célját

A Magyar Kézilabda Szövetség a közvetlen kijutást vagy az olimpiai selejtező elérését várja a válogatottól.

MTI
2015. 12. 01. 13:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kocsis Máté, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke a keddi sajtótájékoztatón elmondta: eddig a női és a férfivonalon is a vb-második, -harmadik és -negyedik helyezettek rendezhettek selejtezőtornát, ám most a nemzetközi szövetség (IHF) arról döntött, hogy a tornák csoportjaiban érdekeltek mindannyian pályázhatnak rendezésre. Ezen túlmenően az IHF szándéka, hogy ezeket a tornákat más-más földrészen tartsák. Az elnök bejelentette, hogy ha a magyar női és férfiválogatott kvalifikációs tornán érintett lesz, akkor az MKSZ pályázik torna rendezésére. A férfiak januárban, a lengyelországi Eb-ről kerülhetnek az áprilisi selejtezőre.

Kocsis hozzátette: az elnökség minden feltételt biztosított a női válogatottnak a zavartalan felkészülésre és arra, hogy a kinn tartózkodás nagyon jó legyen.

Németh András szövetségi kapitány jelezte: jók a csapat lehetőségei, jól sikerült a felkészülés, a körülmények ideálisak voltak, és a tervezettnek megfelelően haladnak a munkával. Megjegyezte: a múlt héten kétszer simán legyőzött Ukrajna helyett lehetett volna erősebb ellenfelet választani, de így is minden rendben. „Az első három ellenfélről: Tunéziáról, Szerbiáról és Montenegróról tiszta a kép, sikerült őket feltérképezni. Jó hangulatban készülünk, és várjuk a vb-t” – mondta a kapitány.

Novák András főtitkár a prémiumról ejtett szót. Elmondta: az olimpiai kijutás a fő cél, ezért összesen bruttó 40 millió forint jár. Azt követően, hogy a csapat kivívta a vb-szereplés jogát Ausztriával szemben a nyáron, ebből az összegből már megkapott 4 milliót. Az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételért további 12 millió forintot osztanak szét, a teljes 40 millió csak riói kijutás esetén jár.

A sajtóeseményen Kocsis Máté az ezredik válogatottbeli gólja alkalmával névre szóló, 1000-es számmal ellátott mezzel ajándékozta meg Görbicz Anitát. A csapatkapitány jelezte: számára az eredmény a fontos, nem az, hogy hány gólt dob. „Jó a hangulat, jók az edzések, és képesnek érzem a csapatot arra, hogy bekerüljön az elitbe. A kisgyerekem otthon marad, nem utazik velem, úgy érzem, így jobban tudok koncentrálni a vb-n” – mondta Görbicz.

Csapattársa, Szucsánszki Zita hangsúlyozta: maguk között azt a célt tűzték ki, hogy a négy közé jussanak, s jobb esetben dobogóra állhassanak. „Bizakodók vagyunk, jó formában várjuk a vb-t, a Győr és az FTC is megnyerte csoportját a Bajnokok Ligájában” – tette hozzá.

A vb-n sorsdöntő lesz a nyolcaddöntő, hiszen ezek győztesei – különösen akkor, ha az Európa-bajnok és olimpiai címvédő Norvégia vagy a vb-címvédő, olimpiai házigazda Brazília is állva marad – kvalifikációs tornán vehetnek részt, azaz marad esélyük a riói kvótaszerzésre. Ehhez – amint a kapitány fogalmazott – a herningi csoportban kell minél jobb helyezést elérni, ami nem lesz egyszerű. Az első ellenfél a vb-tizenhetedik Tunézia, ám utána három kőkemény összecsapás következik. A vb-ezüstérmes Szerbia, az olimpiai döntős, Eb-negyedik Montenegró, valamint a hazai közönség előtt szereplő, vb-bronzérmes Dánia legyőzése komoly fegyvertény lenne az Eb-hatodik, vb-nyolcadik – és a londoni olimpiáról lemaradt – magyaroknak. A csoport zárásán a vb-tizenhatodik Japán vár a Németh-csapatra.

A másik ágon, Naestvedben papíron a svédek a legerősebbek, ők a londoni olimpián is szerepelhettek, s a tizenegyedik helyen végeztek, a tavalyi magyar–horvát közös rendezésű Eb-n pedig harmadikok lettek. A lengyelek vb-negyedik és a hollandok Eb-hetedik helye is figyelemre méltó. Angolától – amely mint az afrikai selejtező győztese már biztos riói résztvevő – kapott már ki a magyar csapat, mégpedig a 2007-es franciaországi vb hetedik helyéért rendezett összecsapáson, 37-36-ra. Kínát sem lehet lebecsülni, Kuba viszont nem képvisel komoly játékerőt.

A riói indulási lehetőséget eddig a rendező jogán a brazil, valamint a kontinentális selejtezőkről, bajnokságokról a norvég, az angolai, az argentin és a dél-koreai válogatott harcolta ki. Amennyiben a norvégok nyerik a vb-t, akkor az Eb-második spanyolok is közvetlenül kvótához jutnak.

Alapesetben a márciusi selejtezőben a vb 2–7. helyezettje, valamint a két legsikeresebb földrészről két-két, a másik két kontinensről pedig egy-egy válogatott, azaz összesen tizenkét együttes szerepel majd.

Ha a magyarok végeznek az élen a világbajnokságon, egyből olimpiai résztvevővé válnak, ha pedig a 2–7. helyen zárnak Dániában, kvalifikációs tornán indulhatnak. Részt vehetnek selejtezőtornán akkor is, ha nem sikerül a vb-n az első hét között végezniük, ugyanakkor a legjobb hétben zárnak azok, akik a tavalyi Eb-n megelőzték az ott hatodik magyarokat – vagyis az ezüstérmes spanyolok, a bronzérmes svédek, az Eb-negyedik montenegróiak és az Eb-ötödik franciák. Ez esetben a kontinens képviseletében lehet ott a magyar válogatott az egyik kvalifikációs tornán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.