Súlyemelés: nem sikerült kvótát szerezni

A magyar súlyemelés számára csapatszinten immár egyetlen esély maradt.

MTI
2015. 12. 04. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportág budapesti székhelyű nemzetközi szövetsége (IWF) pénteken tette közzé a nemzetek közötti pontverseny végeredményét, amely szerint Magyarország férficsapata a kvalifikációs sorrendben a tavalyi és az idei vb-n együttesen szerzett pontok alapján a 29. helyen végzett.

Ahhoz, hogy a 2014-es kazahsztáni világbajnokságon elért 24. helyét megtartsa, és ezzel három súlyemelő riói részvételét biztosítsa, a Houstonban gyűjtött pontokkal együtt a legjobb 24-ben kellett volna végeznie a válogatottnak. Ám a texasi világbajnokságon az ötfős együttesből csupán ketten – Gyurkovics Ferenc és Nagy Péter – zártak kategóriájukban pontszerzőként, vagyis az első 25-ben. Az általuk gyűjtött 22, és a múlt évről áthozott 43, tehát összesen 65 pont pedig nem bizonyult elegendőnek az olimpiai kvalifikációhoz. A még riói indulást jelentő 24. pozíciót Tajvan gárdája 85 ponttal érdemelte ki.

A nőknél eleve nem indított csapatot a magyar szövetség, mivel tavaly Almatiban alig hét pontra volt képes a válogatott, így esélytelenné vált arra, hogy az ez évi vb-n annyi pontot szerezzen pluszban, amennyivel bekerülhetett volna az első 21-be. A még két női kvótát érő 21. pozícióban végzett románok a két világbajnokságon összesen 80 pontot gyűjtöttek.

A magyar súlyemelés számára csapatszinten immár egyetlen esély maradt: a jövő tavaszi norvégiai Európa-bajnokságon kell a férfiaknak az első hét, a nőknek pedig a legjobb hat között végezniük a csapatversenyben, hogy egyetlen kvótát kapjanak a riói ötkarikás játékokra.

A pénteken nyilvánosságra hozott lista amúgy hivatalosan még mindig nem tekinthető véglegesnek.
„Azzá hivatalosan akkor válik a kvalifikációs sorrend, ha a doppingellenőrzéssel kapcsolatos minden jogi procedúra lezárul” – nyilatkozta Ádámfi Attila, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség főigazgatója az MTI megkeresésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.