Úszó Eb: ez volt minden idők legjobb magyar szereplése

A magyar csapat 11 aranyat, három ezüstöt és egy bronzot szerzett.

MTI
2015. 12. 07. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar csapat Netánjában összesen – az Európa-bajnokság éremtáblázatán első helyet érő – 15 medált, 11 aranyat, három ezüstöt és egy bronzot szerzett, összteljesítménye egyszersmind minden idők legjobb magyar rövidpályás szereplését jelenti. Az előző csúcsproduktummal az úszóválogatott 2013-ban, a franciaországi Chartres-ban rukkolt elő, az akkori Eb-n 12 medált gyűjtött, 6 arany, 4 ezüst és 2 bronz megoszlásban.

Az Európa-bajnokságon Cseh László három elsőséget szerzett, Hosszú Katinka pedig hat arannyal és egy ezüstéremmel fejezte be szereplését.

A netánjai kontinensviadal befejező napján Cseh alkotta a legkiemelkedőbbet a magyar csapatból: a klasszis versenyző 200 méter pillangón a világcsúcstól 44 századra elmaradt ugyan, az Európa-rekordot azonban alaposan megjavítva, hatalmas fölénnyel diadalmaskodott. Az új kontinentális csúcs 1:49.00 perc, amely persze sokkal jobb négy esztendeje úszott magyar rekordjánál is (1:50.87). A régi Európa-csúcsot az orosz Nyikolaj Szkvorcov tartotta 2009 óta. Cseh Lászlónak ez volt a harmadik Európa-bajnoki sikere Netánjában, egész rövidpályás karrierjét tekintve pedig a 19. aranyérme 25 méteres medencében.

Hosszú Katinka 400 méter gyorson fejezte be szereplését az izraeli kontinensviadalon, melyen hat arany után először kellett beérnie a döntőben ezüstéremmel. „Aranyos\" sorozatának a 800 méter gyorson is Európa-bajnok brit Jazmin Carlin vetett véget, aki a fele akkora távon három századmásodperccel volt gyorsabb a célban. Hosszú 3:58.84 perces magyar csúccsal lett második, s a régi rekordon belül úszott a nagy finist kivágva harmadikként beérkező Kapás Boglárka, a 800-as gyorstáv netánjai ezüstérmese is (3:59.02). Az előző országos csúcsot Verrasztó Evelyn 3:59.68-cal tartotta 2009. november 15. óta. Hosszú rövidpályás medálgyűjteménye jelenleg 16 darabból áll, s a 10 arany mellett 4 ezüst és 2 bronz alkotja.

Az utolsó nap számos kellemes meglepetés született, például Sebestyén Dalma 200 méter mellen hatodik lett, 2:22.40-es idejével megjavította Hosszú Katinka tavaly december 18-án úszott 2:22.43-as magyar rekordját.

A 400 méteres vegyesúszásban Eb-győztes Verrasztó Dávid 200 méter pillangón a nyolcadik helyen zárt.

A Földházi Dávid, Gyurta Dániel, Cseh László és Takács Krisztián négyes 4x50 méteres férfi vegyesváltó döntőjében ötödik helyen végzett, országos csúcsot javítva.

Az 50 méteres női gyors előfutamaiban tizedik időt elért Jakabos Zsuzsanna a délutáni elődöntőben tovább javította egyéni csúcsát, ám a 24.52 másodperc is csak a 10. helyhez volt elegendő, vagyis a nyolcas döntőhöz kevésnek bizonyult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.