Borkaiék fogják megoldani a Hosszú-ügyet

Az olimpiai bizottság mindent beszerez, amire az úszónak szüksége van. Cserébe csendet kérnek mindenkitől.

GB
2016. 01. 27. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kedden a Kisalföld.hu-nak adott interjúban több témát is érintett, köztük röviden a Hosszú-ügyet is. A sportvezetőt néhány napja – miképp azt a Magyar Nemzet megírta – felhívta Hosszú Katinka, ami azért is érdekes, mert ezt sem Gyárfás Tamás, az úszók elnöke, sem Kiss László szövetségi kapitány nem tudta kiérdemelni az elmúlt hetekben. Borkai igen. Az elnök kedden megerősítette, hogy „egy nem túl távoli időpontban” négyszemközt fognak leülni beszélgetni Hosszúval, miután az úszó hazajött nizzai versenyéről. Mivel a versenyző hétfőn hazaért, így a találkozót akár a héten is megejthetik.

A MOB elnöke hangsúlyozta, nem szeretné, hogy folytatódjon a nyilatkozatháború, mert ez csak olaj a tűzre, így a legjobb az lesz, ha most már senki nem szólal meg az ügyben. Rióig legalábbis semmiképp.

„Arra nincs idő, hogy a lelkeket ápoljuk, szóval senki ne várjon békítést, egymásra borulást. Most Rio az első, ez a sportoló érdeke, utána lehet értékelni az ellentmondásokat.”

Borkai Zsolt leszögezte, az olimpiai bizottság minden olyan feltételt biztosítani fog az úszóklasszisnak, melyre szüksége van. Berki Krisztián példáját hozta, akinek a MOB speciális lovat vásárolt a londoni olimpia előtt, miután a tornász jelezte, hogy a rendelkezésre álló eszköz nem olyan, melyen be kell majd mutatni a gyakorlatát az olimpián. A sportvezető az interjúban azt is kiemelte, hogy a „kért tudományos-technikai háttér is rendelkezésre áll” Hosszú számára, itt vélhetően arra a több mint 10 milliós úszóelemző rendszerre gondolt, melynek beszerzését az úszó kérte a szövetségtől. Azért azt is hozzátette, az úszónő félelmetes eredményeinek lényeges összetevője, hogy trénere a férje, akivel remekül egymásra találtak, és tudják, mi a siker titka.

Szabó Bence, az olimpiai bizottság főtitkára a Népszavának kedden nem rejtette véka alá a véleményét, komoly kritikát fogalmazott meg Gyárfásék felé, és szintén csendet kér:

„(...)A szövetség képviselői mellé ütöttek a szegnek néhányszor. A MÚSZ-nak éppen elég feladata van, foglalkozzon azzal, Hosszú Katinka pedig versenyezzen, és minden erejével készüljön a riói tornára. Mindkét fél rengeteg hibát vétett, nem kell tovább szítani a hangulatot.”

Hosszú Katinka először a december 22-én tartott „évértékelő beszédében” tájékoztatta a nyilvánosságot a sportág problémáiról. A Komjádi uszodában saját öltözőt, a felkészüléséhez mozgáselemző szoftvert igényelt, és a sportágfejlesztés mellett érvelt. A Magyar Úszó Szövetség azóta részben orvosolta Hosszú problémáit, 12 millió forintos támogatói szerződést kívánt kötni a sportolóval, de egy feltételhez közötte: Hosszú havonta egyszer anyagi ellenszolgáltatás nélkül népszerűsítse a 2017-es budapesti úszó-világbajnokságot. A versenyző a január 6-án tartott sajtótájékoztatón látványosan széttépte a neki kínált szerződést. Az úszószövetség kérésére sem volt hajlandó felvenni a kapcsolatot a sportág vezetőivel, ezért nagy előrelépés a mostani egyeztetés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.