Doppingolt az olimpiai ezüstérmes futó

A 23 éves atlétát biológiai útlevelének adatai buktatták le.

MTI
2016. 03. 07. 10:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hétfői körlevelében a Zaman című isztambuli napilapra hivatkozva közölte: a 23 éves atlétát biológiai útlevelének adatai buktatták le, melyek tanúsága szerint a közelmúltban tiltott anyagokkal manipulálta a vérét. Honfitársát, a 2012-es játékokon győztes Asli Cakir Alptekint hasonló okokból tavaly augusztusban megfosztották aranyérmétől. A 30 éves versenyző 2010. július 29. utáni összes eredményét törölték, köztük a 2012-es Európa-bajnoki címét is, emellett nyolcéves eltiltást kapott. Utóbbi medált elvileg a mögötte akkor is második Bulut kapta volna meg, de doppingesete miatt ez most kétségessé vált.

Bulut a londoni olimpia óta alig versenyzett Törökországon kívül. A londoni női 1500 méter döntőjének résztvevői közül Bulut az ötödik, akit pályafutása során doppingvétségen értek: az akkor negyedikként célba ért orosz Tatyjana Tomasovát 2008-ban két évre eltiltották, az ötödik svéd Abeba Aregawiról a napokban derült ki, hogy pozitív tesztet produkált, a hetedik fehérorosz Natallija Karejva pedig 2014-ben kapott kétéves büntetést a nemzetközi szövetségtől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.