Egyre nagyobb a baj a riói olimpia körül

Távozott posztjáról George Hilton brazil sportminiszter.

MTI
2016. 03. 31. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2014 decembere óta hivatalban lévő Hilton döntése hátterében az áll, hogy pártja, a Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB) előző nap kilépett a kormánykoalícióból, és felszólította hat miniszterét lemondásuk benyújtására. Hozzátették, ha a korrupciós botrányba keveredett Dilma Rousseff brazil elnök vezette kormányban nem köszönnek le a PMDB-s tárcavezetők, a párt fegyelmi vizsgálatot indít ellenük. A szétesés szélén álló kormánykoalíció egy további tagja, a Haladó Párt (PP) április 11–12-re gyűlést hívott össze, hogy döntsön a pártszövetségből való kilépésről.

Rousseff egyik tanácsadója szerdán azt mondta, a kormány a koalíciót alkotó pártok egyes tagjait egyenként keresi meg, hogy felajánlja nekik a PMDB lépése következtében megüresedett pozíciókat. Leyser, aki a Brazil Kommunista Párt (PCdoB) tagja, aktívan részt vesz az olimpiai játékok előkészítésében. A több mint 200 millió lakosú dél-amerikai országban a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant korrupciós botrány miatt hónapok óta súlyos belpolitikai válság uralkodik, és szakértők egyre inkább Rousseff bukását valószínűsítik.

Az ellenzék azzal vádolja a baloldali brazil Munkáspárt (PT) színeiben politizáló Rousseffet, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait vesztegetésekből finanszírozták. Ezenkívül azt veti az elnök szemére, hogy két évvel ezelőtti újraválasztása céljából kozmetikázta az államháztartás mérlegét. Emiatt az ellenzék indítványt nyújtott be a parlamenthez, amelyben az államfő elmozdítását kérte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.