Huszonkét fősre duzzadt a paralimpiai csapatunk

Lezárult a 2014 áprilisa óta tartó kvótaszerzési folyamat a para-erőemelők versenyszámaiban.

MTI
2016. 03. 16. 20:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) szerdán közölte, hogy lezárult a 2014 áprilisa óta tartó kvótaszerzési folyamat a para-erőemelők versenyszámaiban. A két éve tartó sorozat a dubaji világbajnoksággal indult és a múlt havi, malajziai világkupával zárult.

A 49 kilogrammos kategóriában versenyző Tunkel Nándor – aki Kuala Lumpurban 151 kilogramm kinyomásával ezüstérmet szerzett – a kvalifikációs versenyeken egyre javuló teljesítményével és a világranglistán elfoglalt hatodik helyezésével szerezte meg Magyarország első sportági kvótáját. Rio de Janeiróban 180 (100 férfi és 80 nő) erőemelő indul, aki 10 súlycsoportban versenyez majd. A férfiaknál a súlycsoportonkénti világranglisták első nyolc, a nőknél pedig az első hat helyezettje jutott ki egyenes ágon a paralimpiára.

A súlycsoportokban további 20-20 versenyzőt a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) jelöl ki, a szabadkártyákra hétfőig kellett beküldeni a jelöléseket. Az MPB négy szabadkártyát igényelt: Mezei Katalinnak (50 kg), Sztanó Györgynek (54 kg), a 2004-es athéni paralimpián bronzérmes Szávai Csabának (107+ kg) és Sas Sándornak (107+ kg). A szabadkártyák kiosztásáról április 11-ig dönt az IPC.

A magyar paralimpiai csapatnak jelenleg 22 kvótája van: 2 cselgáncsozó, 6 asztaliteniszező, 1 kajak-kenus, 2 sportlövő, 1 kerékpározó, 9 úszó és 1 erőemelő indulhat Rióban.

„Mindent meg tudok csinálni, kivéve járni” – nyilatkozta nemrég lapunknak Adámi Zsanett paraúszó, aki a riói paralimpián Magyarországot képviselve ugorhat a medencébe. Adámi eddig háromszor döntötte meg a 150 méteres vegyes úszás világcsúcsát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.