Inkább több doppingvizsgálat, mint kevesebb néző?

Adam Peaty szerint nem éri meg a botrányok miatt elveszíteni közönséget.

MTI
2016. 03. 31. 21:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 50 és 100 méteres mellúszás világcsúcstartója szerint a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vezetőinek fontolóra kellene venniük akár a heti gyakoriságú vizsgálatokat is.

„Tudom, hogy hétről hétre ellenőrzéseket végezni rendkívül drága, de még többe kerül, ha egymás után derülnek ki a csalások az úszásban és a nézők nem követik többé” – nyilatkozta a 21 éves brit versenyző, s kifejtette, az utóbbi hetekben háromszor ellenőrizték, s ennek mindig így kellene lennie. – „Bízom benne, hogy az olimpia előtt fény derül a csalásokra, mert különben a dopping rengeteget árthat a sportágnak. Senki nem lehet úgy olimpiai bajnok, hogy csalással éri el.”

Hozzátette, ha aranyérmet nyer az augusztus 5. és 21. között Rióban sorra kerülő olimpiai játékokon, s a sportág körüli helyzet miatt mégis csalóként tekintenek rá, az nagy tiszteletlenség lenne felé.

A The Times múlt szerdán azt írta, az orosz úszók éveken keresztül szisztematikusan doppingoltak az orosz doppingbotrány kulcsszereplőjének nevezett Szergej Portugalov vezetésével. A brit napilap kiemelte, az elmúlt három évben tucatnyi orosz úszó akadt fenn a doppingvizsgálaton, legutóbb a világ- és Európa-bajnok Julija Jefimova meldoniummal. A FINA egy nappal később információkat és esetleges bizonyítékokat kért a The Timestól, hogy ezek segítsék az ügy kivizsgálását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.