Kirúgta Sarapovát az ENSZ

Az ENSZ kedden felfüggesztette Marija Sarapova jószolgálati nagyköveti megbízását.

MTI
2016. 03. 15. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A közelmúltban tett bejelentését követően már a múlt héten felfüggesztettük a jószolgálati nagyköveti szerepvállalását, amíg a vizsgálat tart” – közölte az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) vezetősége. Hozzátették: hálásak Sarapovának, amiért segítette a munkájukat leginkább az 1986-os csernobili nukleáris katasztrófa túlélőinek támogatásában. A Grand Slam-tornákon ötszörös győztes játékos múlt hétfőn jelentette be, hogy a januári ausztrál nyílt bajnokságon elvégzett doppingvizsgálata pozitív eredményt hozott, meldonium jelenlétét mutatta ki a szervezetében. Sarapova 2007 februárjában lett az ENSZ jószolgálati nagykövete.

A világ legjobban fizetett női sportolójának tartott, 28 éves teniszező több szponzorát elvesztette a múlt héten. Sajtótájékoztatója után a Nike amerikai sportruházatot gyártó vállalat, a Porsche autógyár és a TAG Heuer svájci órakészítő cég is közölte, hogy a vizsgálat végéig felfüggeszti a támogatását, ütőszponzora, a Head viszont kiállt mellette, és szerződést hosszabbított vele. A meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. A véráramlást elősegítő szer rajta van az új, január elseje óta érvényes tiltólistán, ám ezt sokan figyelmen kívül hagyták. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szóvivője, Ben Nichols pénteken bejelentette, hogy világszerte 99 sportoló bukott meg meldonium használata miatt, de neveket nem említett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.