Klein Dávid már az Annapurna alaptáborában van

4190 méter magasról indul a további táborokba a magyar hegymászó.

MNO
2016. 03. 25. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Johnnie Walker Annapurna Expedíció Magyarországon március 11-én vette kezdetét, amikor Dávid Budapestről Katmanduba repült. A hegymászó azóta az utazásra készült fel Nepál fővárosában, majd a tegnapi napon elérte az alaptábort. Az expedíció különlegessége, hogy a világ tizennégy 8000 méter feletti csúcsából az Annapurnán és a K2-n nem járt még magyar hegymászó. Így Klein Dávid lehet az első magyar, aki feljut az Annapurna csúcsára.

Klein csütörtökön már a 4190 méter magasan lévő Hum Khola alaptáborban pihent meg, és nagyon jó hangulatban mesélt arról, hogy mit is lát, ha a sátra mellől szétnéz a gleccser tövében. „Ha magam elé nézek, akkor kisebb füves területek vesznek körbe, illetve nagy oldalmoréna-darabok, amik a gleccser által lerakott törmelékeket jelentik. Az alaptábor már szépen épül, úgy látom, hogy 50-100 ember lesz összesen a területen.”

Az expedíció keretében Klein Dávid a 8091 méter magasan található Annapurna csúcsára készül oxigénpalack nélkül, melyet egy többhetes akklimatizációs folyamat, lelki és fizikai felkészülés előz majd meg. A 4190 méter magasan található Hum Khola alaptábor lesz a következő hetek állandó szállása Dávid számára, azonban innen folyamatosan egyre magasabbra mászik majd, és a felsőbb táborokban alszik, hogy a szervezetét felkészítse a több mint 8000 méteres magasságra.

Ha minden jól megy, akkor hazánk egyik legismertebb hegymászója már szombaton eljut az 1-es táborba, ami azt jelenti, hogy ezzel eléri az 5000 méteres magasságot. Itt eltölt egy éjszakát, majd ismét pihen az alaptáborban. Az egyes kisebb túrák során minden alkalommal feljebb és feljebb jut majd a tervek szerint a 2-es, 3-as és 4-es táborokhoz, majd amikor úgy érzi, hogy testileg és lelkileg is felkészült a csúcstámadásra, akkor indul neki a 8091 méteres magasságnak. A hegymászó nagyon jól érzi magát az alaptáborban, élvezi az expedíciót és boldog, hogy ismét a hegyek között van.

Klein Dávid a tervek szerint május elején-közepén indulhat csúcstámadásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.