Lebukott Hosszú Katinka orosz világbajnok riválisa

A január elseje óta tiltólistán lévő meldoniummal akadt fenn a doppingvizsgálaton Julija Jefimova.

MTI
2016. 03. 17. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 23 esztendős sztárnak korábban már volt doppingvétsége – 2013 novembere és 2015 februárja között nem versenyezhetett –, így örökös eltiltásra is számíthat.

A mellspecialista a 2012-es londoni olimpián 200 méteren bronzérmes volt, és az augusztusi riói ötkarikás játékok egyik esélyesének számított. Jefimovának négy vb- és három Eb-aranya van. Visszatérése után, a tavalyi, kazanyi vb-n megnyerte a 100 méteres mellúszást, és harmadik volt 50 méter mellen.

A meldonium szívgyógyszerként Mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a múlt pénteken jelentette be, hogy világszerte 99 sportoló bukott meg meldonium használata miatt, de neveket nem említett. Marija Sarapova, az oroszok világsztárja maga közölte, hogy a januári ausztrál teniszbajnokságon meldoniumot mutattak ki szervezetében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az ország sportvezetését tette felelőssé az orosz sportolók körül kirobbant doppingbotrány miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.