Obama miatt tartanak a fegyverektől

A következő három hétvégén kiderül, hány vívónk indulhat a riói olimpián.

A. A.
2016. 03. 12. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő három hétvége döntő fontosságú lesz abból a szempontból, hány magyar vívó indulhat a riói olimpián. A nemzetközi szövetség másfél éve megváltoztatott versenynaptára alapján egy-egy hétvége egy-egy fegyvernemé lett, így márciusban előbb a tőrözők, később a párbajtőrözők, végül a kardozók küzdenek Rióért, az egy évig tartó olimpiai kvalifikációs időszak zárásaként.

A mostani hétvége a tőrvívóké a havannai Grand Prixen, ahol Mohamed Aida bebiztosíthatja a kvótáját, Knapek Edina és Varga Gabriella közül pedig a jobban szereplő versenyző remélhetőleg szintén kivívja a szereplési jogot. A magyar szövetség honlapja alapján 30 fok és nagy biztonsági előkészületek előzték meg a viadalt Havannában – de nem a szúrófegyverek miatt. Sokkal inkább Barack Obama amerikai elnök kubai útja a kiváltó ok. A mieink ezért a verseny helyszínétől 70 kilométerre laknak, amúgy kifogástalan szálláson.

Egy hét múlva, a budapesti párbajtőr Grand Prixen Szász Emese vív majd Rióért, míg két hét múlva, Húsvét idején megtartott riói GP-ről Szilágyi Áron és Márton Anita olimpikonként térhet haza. De beküzdheti magát a mezőnybe Decsi Tamás és Szatmári András közül a jobban szereplő is.

Férfi párbajtőrözőink, Boczkó Gábor, Imre Géza és Rédli András már megszerezték az egyéni kvótát is a csapat kijutásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.