Olasz atléták mosták tisztára magukat

Nyolc sportolót, köztük több, riói olimpiai részvételre pályázót felmentett az Olasz Olimpiai Bizottság.

MTI
2016. 03. 21. 21:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CONI doppingellenes ügynöksége decemberben 26 olasz atléta kétéves eltiltását javasolta doppingvizsgálatokkal összefüggő szabálysértések miatt. Közülük többen a jelenlegi olasz válogatott erősségei, így az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok hármasugró Fabrizio Donato, a világbajnoki ezüstérmes, Eb-győztes távolugró Andrew Howe, vagy a tavaly Eb-győztes maratonfutó, Daniele Meucci. A CONI listáján szerepel a már eltiltott ötkarikás bajnok gyalogló, Alex Schwazer is. A 26 sportolóból öt már teljesítette a riói olimpiai induláshoz szükséges szintet.

A hétfőn tisztázottak között van Donato, Howe és Daniele Greco, a 2013-as fedettpályás Eb-n aranyérmes hármasugró. A döntést a bíróság nem indokolta, az olasz sajtó szerint ugyanakkor valószínű, hogy a doppingellenes ügynökség fellebbezni fog.

Az atlétákkal szemben azt hozták fel, hogy nem működtek együtt a mintavételnél, vagy nem találták őket a megadott helyen, vagy nem vezették pontosan a holléti nyilvántartásukat.

A felmentő ítélettel együtt a bíróság arra ösztönözte a doppingellenes ügynökséget, hogy folytassa tovább a vizsgálódásait, és ha van ilyen, tárja fel a további szabálytalanságokat, amelyek az olasz sajtó szerint a sportági szövetségi vezetőkkel lehetnek összefüggésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.