Szeged főszerepet akar, de nagy a felelőssége is

Férfikézilabdázásunk sorsát döntően befolyásolhatja, ami a klubbal történik, nem ma este.

A. A.
2016. 03. 23. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csányi Sándor klubelnök a hét elején az eddigieknél is bátrabb tervekről beszélt az OTP székházában. A költségvetéssel messzemenőkig támogatja Carlos Pastor edzőt, akivel három évvel meghosszabbította a szerződést, ígéretet téve a szurkolóknak, hogy a csapat két év múlva bajnok lesz és döntőt játszik a Bajnokok Ligájában.

Talán nem is az a lényeg, hogy valóban eléri-e céljait a Szeged. Már az is lendítene a hazai kézilabdázáson, ha méltó vetélytársa lesz itthon a Veszprémnek, és nem lehet előre kiosztani a bajnoki aranyat. Mindez persze akkor válik csak Magyarország javára, ha a csapat átalakuló keretében fontos szerep jut a hazai játékosoknak, ebből a szempontból a Szegednek most óriási a felelőssége. A januári Eb két legjobb magyar fiatalja, Bánhidi Bence és Bodó Richárd nyártól Szegeden folytatja, kulcsfontosságú posztokon: beállóként, illetve balátlövőként. Egy harmadik ifjú tehetség, a balszélső Bóka Bendegúz is a csapathoz szerződött, az ő fejlődése is azon múlik, kap-e elég játéklehetőséget a légiósok áradatában.

Szeged sokáig híres volt arról, hogy saját neveléseiből táplálkozik (a Veszprémhez hasonlóan), a folyamat azonban megrekedt. Csányi Sándor ugyan azzal dicsekedett, hogy a klub utánpótlása 500 fiatalt foglalkoztat, csakhogy a minap éppen arról kellett faggatniuk a szurkolóknak Pastor edzőt, ők miért nem kerülnek be a felnőttcsapatba (szemben a klub konferencián is ismertetett filozófiájával). A tréner kifejtette, az edzéseken nem mutattak olyan teljesítményt, hogy ezt kiérdemeljék, ami arra utal, reformra szorul a képzés arrafelé is.

Ma este még Ilyés Ferencnek, illetve a balkezes magyaroknak, Ancsin Gábornak és Balogh Zsoltnak juthat főszerep Kielben. Utóbbi kettő összesen tíz gólt lőtt az első meccsen, a csapat pedig négygólos előnyről kezdi a visszavágót, de a továbbjutása így is bravúr lesz.

– A vasárnap este mindenkinek mozgalmas volt, személy szerint nem is nagyon tudtam elaludni a Kiel elleni meccs után. Nem szabad azzal foglalkozni, hogy mekkora az előnyünk, a mai kézilabdában gyorsan fordulhat a kocka. A hangulatra nincs panasz, és erre a csapatkohézióra a második mérkőzésen is nagy szükség lesz – mondta a klub honlapján Ancsin Gábor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.