Visszatérne a pályára Sarapova

A játékostársak döbbenten és értetlenül fogadták, hogy pozitív lett a teniszező doppingtesztje.

MTI
2016. 03. 10. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötszörös Grand Slam-bajnok azt mondta, decemberben felkerült a tiltott szerek listájára annak a gyógyszernek az egyik hatóanyaga, a meldonium, amelyet 2006 óta szed a cukorbetegség megelőzésére. A világranglista hetedikje elismerte, hogy megkapta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) legújabb változásokat tartalmazó levelét, de nem nézte át a listát.

„Ez az egész sportvilág számára szörnyű hír, mivel a sportnak tisztának kell lennie, és annak is kell tűnnie – jelentette ki a 14-szeres GS-győztes Rafael Nadal. – Az én orvosom folyamatosan figyeli a tiltólista változásait, én pedig száz százalékig megbízom benne. Tudom, mit veszek magamhoz.”

A spanyol sztár közölte: nehéz elképzelni, hogy valaki nem veszi észre egy általa szedett készítmény betiltását, de mindenki hibázhat. A szabályok viszont adottak, és a bűnösöknek lakolniuk kell.

A női világranglistán ötödik román Simona Halep az mondta, ő mindig személyesen ellenőrzi a WADA-listát, és semmit nem vesz be anélkül, hogy ne egyeztetne előtte a szakértőkkel.

A kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitova úgy vélekedett, mindenkinek tudnia kell, hogy mi kerül a szervezetébe, ezért Sarapova óriási hibát követett el.

A WTA-rangsorban harmadik lengyel Agnieszka Radwanska kifejtette: „Félek, mert bármelyik tablettában lehet valami tiltott összetevő, engem az idén már háromszor ellenőriztek. Ezért ha beteg vagyok, csak aszpirint veszek be, mert attól tartok, hogy egyébként valami más is bekerülhet a szervezetembe.”

A nemzetközi szövetség (ITF) szándékos doppingolásnál négyéves, véletlen esetben pedig kétéves eltiltást javasol, ennek ellenére a 28 éves Sarapova – akinek a versenyengedélyét felfüggesztette az ITF – hangsúlyozta, vissza akar térni a pályára.

„Elszánt vagyok. Bárcsak ne kellene ezen keresztülmennem, de sajnos kell, és túl leszek rajta. Köszönöm a rajongóimnak a sok biztatást” – üzente Facebook-oldalán.

A világ legjobban kereső női sportolóját az amerikai Serena Williams búcsúztatta az Australian Open negyeddöntőjében, azóta sérülés miatt egyetlen versenyen sem indult. A szerdán elrajtolt Indian Wells-i szupertornától alkarsérülés miatt már korábban visszalépett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.