Visszavonult az amerikaifutball-rajongók bálványa

Az irányító összességében 247 millió dollárt (közel 70 milliárd forint) keresett az NFL-ben.

MTI
2016. 03. 07. 19:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A negyvenedik születésnapját márciusban ünneplő játékos klubja, az idei Super Bowl-győztes Denver Broncos vezetőinek társaságában közölte, hogy befejezi játékos-pályafutását.

Manning 18 szezont játszott az NFL-ben, az utolsó négy évet Denverben töltötte, előzőleg pedig tizennégyet húzott le Indianapolisban, ahol a Coltsot két nagydöntőig vezette, és 2007-ben győzött is a Super Bowlon. Az idei sikerrel a liga történetének első irányítója lett, aki két csapattal is Super Bowlt tudott nyerni.

Manning számos rekorddal fejezi be karrierjét: ő adta az NFL történtében a legtöbb hatpontos gólt érő átadást (touchdown-passz, 539), neki van a legtöbb passzolt yardja (71 940) és holtversenyben Brett Favre-val a legtöbb győztes mérkőzése (186) a ligában.

A Tennessee Egyetemről draftolt játékost egyedülálló módon ötször választották a liga legértékesebbjének (MVP), 14-szer került be a Pro Bowlba, emellett hétszer a legjobb csapatban (All Pro) is helyet kapott. Pályafutása 18 idényéből 15 alkalommal a rájátszásba vezette csapatát.

Manning egyénileg legjobb idénye a 2013-as volt: a Broncos színeiben NFL-rekordot jelentő 5477 yardot passzolt és 55 TD-passzt osztott ki. Ebben a szezonban azonban a csapat végül sima vereséget szenvedett a Seattle Seahawkstól a döntőben.

Manning pályafutása alatt magasan a legtöbb pénzt kereste az NFL-ben: 1998-ban újoncként hat évre, 47,7 millió dollárért (11,6 millió dolláros aláírási bónusszal) írt alá az Indianapolishoz, majd 2003-ban további egy évre, 18,4 millió dollárért láncolta magához (franchise tag) a klub. Ezt követte egy elképesztő, hét évre szóló 99,2 millió dollárról szóló kontraktus, 2010-ben 90 millió dollárért hosszabbított, de ezt nem töltötte ki, mivel egy év múlva, súlyos nyaksérülése után a klub már nem tartott rá igényt. Manning végül 2012-ben öt évre szóló, 96 millió dolláros szerződést kötött a Denverrel, amelyből az utolsó, még hátralévő idényében 19 millió dollárt keresett volna. Az irányító összességében 247 millió dollárt (közel 70 milliárd forint) keresett az NFL-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.