Négy hét alatt hat kvóta a cél a birkózóknál

Lapunk kérdésére elmondták: továbbra is még négy-öt, esetleg hat újabb indulási jogot remélnek.

B. Molnár László
2016. 04. 05. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héten megkezdődik a birkózók nagy menetelése a riói olimpián való részvételért, ami az isztambuli világkvalifikációs tornával ér majd véget május elején. A magyar válogatott vezetői abban bíznak, hogy Lőrincz Viktor (85 kg, kötöttfogás) mellett még legalább öten kivívják a riói szereplés jogát. Április 15-től az európai kvalifikációs tornát rendezik meg a szerbiai Nagybecskereken – súlycsoportonként ketten szereznek kvótát –, míg rá egy héttel már az újabb esélyt kapják meg a sportolók, amikor a világkvalifikációs viadalt rendezik meg Ulánbátorban, ahol három-három kvóta vár gazdára minden súlyban. Ekkor jön egy kéthetes szünet, majd az utolsó világkvalifikációs versenyt Isztambulban rendezik meg, ami után kialakul valamennyi súlycsoport olimpiai mezőnye.

Miután a sportágban jelentős szerepet játszik a fogyasztás, így a magyar válogatott vezetői a szövetség elnökségével karöltve abban egyeztek meg, hogy a két viadalra majdnem két különböző csapatot küldenek ki, hiszen a nemzetek és nem az egyének számára szerezhető meg a kvóta. A kvalifikációs sorozat lezárását követően pedig a magyar bajnokság, illetve két nemzetközi verseny eredményei alapján jelölik ki az utazókat.

– A céljaink nem változtak, továbbra is még négy-öt, esetleg hat újabb indulási jogot remélünk a már meglévő egy mellé az előttünk álló kvalifikációs versenyeken. Egyelőre csak a nagybecskereki és az ulánbátori viadalon részt vevő csapatokat jelöltük ki, míg a harmadik, isztambuli világkvalifikációs versenyre utazó csapat összeállítását a két előző viadalon látott teljesítmények alapján készítik majd el a szakágvezetők – jelentette ki Bacsa Péter, a hazai szövetség ügyvezető alelnöke.

Nagy rivalizálás hazai szinten egyébként két súlycsoportban várható: a hölgyek 53 kilós mezőnyében Dénes Mercédesz indul a szerb, míg Galambos Ramóna a mongol viadalon, míg a férfi kötöttfogás 75 kilogrammos kategóriájában a friss Eb-bronzérmes Szabó László kap lehetőséget a jövő héten, míg Ulánbátorban a világ-, és Európa-bajnok Bácsi Péter indul majd. Ugyanakkor van még pár súlycsoport, ahol két birkózó is lehetőséget kap a kvóta megszerzésére. A férfi kötöttfogásban 59 és 98 kilogrammban lesz még váltás: előbbiben Knipli Csongor Szerbiában és Módos Péter Mongóliában szerepel, utóbbiban Varga Ádám Nagybecskereken, Kiss Balázs pedig Ulánbátorban indul, míg a szabadfogásúaknál 74 kilogrammban váltja egymást Gulyás Zsombor és Nagy Mihály. Természetesen, ha egy adott súlycsoportban már a szerbiai viadalon megszerzi valaki a kvótát, akkor a továbbiakban ott nem indít versenyzőt a magyar szövetség.

– Nagyon remélem, hogy néhány bőrönd megáll majd Budapesten, és nem kerül fel az ulánbátori járatra, azaz páran már most Nagybecskereken megváltják a riói repülőjegyüket. A hölgyeknél két-három kvótát remélünk, amit már a jövő héten megszerezhet Barka Emese, Sastin Mariann vagy bármelyik fiatal – fogalmazott Gulyás István, a női válogatott kapitánya.

A másik két szakágvezető is optimista, mindketten úgy vélték, többen már az első alkalommal megszerzik az olimpiai kvótát. A szabadfogásúaknál Ritter Árpád szakágvezető két kvótában reménykedik, elsősorban Veréb István (86 kg) és Ligeti Dániel (125 kg) jó szereplésében bízik. Sike András, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya úgy véli, Lőrincz Viktor (85 kg) mellett 2-3 kvótát megszerezhetnek. – Természetesen azok, akik megszerzik a riói szereplés jogát, a végső csapat kijelölésénél előnyt élveznek, de végleges utazó keretet majd csak június tizedike körül hirdetünk. A srácok fogyasztásában minden segítséget megadunk, étkezési szakemberek állnak a rendelkezésükre – árulta el az mno.hu kérdésére Sike András.

Kiutazó csapatok
Nagybecskerek április 15–17.
Nők – 53 kg: Dénes Mercédesz, 58 kg: Barka Emese, 63 kg: Sastin Mariann, 69 kg: Wilson Vanessa, 75 kg: Németh Zsanett.
Férfiak
Szabadfogás – 57 kg: Molnár József, 65 kg: Lukács Norbert, 74 kg: Gulyás Zsombor, 86 kg: Veréb István, 97 kg: Szmink Attila, 125 kg: Ligeti Dániel.
Kötöttfogás – 59 kg: Knipli Csongor, 66 kg: Lőrincz Tamás, 75 kg: Szabó László, 98 kg: Varga Ádám, 130 kg: Lám Bálint.
Ulánbátor április 22–24.
Nők – 53 kg: Galambos Ramóna, 58 kg: Barka Emese, 63 kg: Sastin Mariann, 75 kg: Németh Zsanett.
Férfiak
Szabadfogás – 74 kg: Nagy Mihály, 86 kg: Veréb István, 97 kg: Szmink Attila, 125 kg: Ligeti Dániel.
Kötöttfogás – 59 kg: Módos Péter, 66 kg: Lőrincz Tamás, 75 kg: Bácsi Péter, 98 kg: Kiss Balázs, 130 kg: Lám Bálint

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.