Repülőgépen tanulmányozta a McLaren–Hondát

A McLaren ifjú belga újonca csütörtökön papírról ismerkedett autójával, majd vasárnap pontszerzőként zárt.

B.M.L.
2016. 04. 05. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi GP2-es bajnok, Stoffel Vandoorne ennél szebb bemutatkozásról nem is álmodhatott volna a Forma–1-ben. A fiatal belga – aki éppen Japánban volt az ottani legrangosabb formaautós sorozatban, a Super Formulában rendezendő teszten – telefonja csütörtökön megcsörrent, hogy azonnal pakoljon, mert a hétvégén bemutatkozhat a McLaren pilótájaként az F1-ben, miután az FIA orvosai nem engedélyezték Fernando Alonsónak az indulást.

Nos, Vandoorne nem esett pánikba, hanem a repülőn végig kapcsolatban volt leendő mérnökeivel, és a tőlük kapott e-mail alapján tanulta meg a McLarent vezetni, hiszen addig egy métert sem mehetett az autóval. Ehhez képest előbb szombaton megverte az időmérőn világbajnok csapattársát, Jenson Buttont, majd vasárnap remekül teljesítve a 10. helyen, azaz pontszerzőként zárt. Egy újonctól mindez igencsak figyelemreméltó teljesítmény, hiszen ő szerezte meg a csapat idei első vb-pontját. Ezzel pedig igazolta a tehetségét, és bizony kedvező helyzetbe hozta magát, hiszen így bőven lesz esélye a 2017-es szezonban versenyzői szerződéshez jutni. Sőt akár már az idén gyarapíthatja a pontjai számát.

– Azt hiszem, bebizonyítottam, hogy megérdemlek egy helyet a mezőnyben. Már az edzések alatt is jól éreztem magam az autóban, az időmérőn pedig kiderült, hogy a sebességem is egész jó. A versenyen a tizenkettedik helyről indultunk, szóval sejtettem, hogy lesz esélyem a pontszerzésre. Azt nem mondom, hogy olyan érzés volt, mintha nyertem volna, de így is elégedett vagyok a hétvégével és azzal, hogy jó munkát végeztem, és nem hibáztam az autóban ülve – magyarázta az Autosport magazinnak az ifjú belga pilóta, akinek a bahreini pálya az egyik kedvence, tavaly simán nyerte itt a GP2-sek futamát.

Természetesen a csapat is nagyon elégedett Vandoorne teljesítményével. A McLaren versenyigazgatója, Eric Bouiller szerint hibátlanul tette a dolgát egész hétvégén, így ha szükség lesz rá a Kínai Nagydíjon, nyugodtan bízzák rá az egyik autójukat. Maga Fernando Alonso is dicsérte ifjú helyettesét az Autosportnak, sőt a szabadedzések alatt számos tanácsot is adott neki.

– Stoffel egyszerűen remek munkát végzett, és annyira ráérzett az autó beállításaira, működésére, hogy nem sok tanácsot tudtam neki adni – vallotta be a kétszeres világbajnok.

A kérdés innentől kezdve csak az, vajon Sanghajban milyen összeállításban szerepel majd a McLaren.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.