Eb-bronz a vége, nem tanult párosunk a Póta-leckéből

3:1-es szettarányról kapott ki a döntőbe jutástért a Madarász, Pergel kettős, de minden dicséretet megérdemelnek az érem miatt.

2016. 10. 22. 15:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy a napijegy egy közepes mozijegy árával volt egyenlő, 20 főnél nagyobb létszámú csoportok pedig ingyen mehettek be a Tüskecsarnokban zajló asztalitenisz-Eb eseményeire, erősen foghíjas lelátók előtt kezdte meg Európa-bajnoki elődöntőjét a legmagasabbra jutott egység, a Madarász Dóra, Pergel Szandra ötödikként besorolt magyar páros. Ellenfelük Kristin Silbereisen és Sabine Winter volt, ők a legjobb négy közé jutásig összesen két szettet adtak ki a kezükből a magyarok ötjével szemben.

Azt tudni kellett már az összecsapás előtt, hogy a kötelezőt már a legjobb nyolc közé teljesítették Pergelék, a szövetségi kapitány ugyanis a versenyzőknek azt írta elő, hogy a rangsorolási helyezést hozzák a hazai kontinenstornán.

Az étvágy azonban evés közben megjött – és nem csak azért, mert Pergel Szandra bevallása szerint péntek este bizony egy nagyot nassoltak Madarász Dórával –, és sziporkázó poénokkal lepték meg a német kettőst az első szettben, hibát nem sokat lehetett találni a pár perc alatt, 11-7-re megnyert játszmában.

Trénerük, Harczi Zsolt biztatása, miszerint „teljesen jó lesz ez”, talán túlságosan is megnyugodtak a leányok, a második szettet ugyanis – talán leginkább Pergel helyezkedési hibáiból – majdnem elveszítették, ám 5-7-nél egy-két szerencsés és okos tenyeres után ugyanúgy Pergel jóvoltából „újrasminkelték” az eredményt (11-8).

A harmadik játszma megint azzal kezdődött, hogy kúsztunk az eredmény után, Madarász azonban 2-3-nál egy demoralizáló csapást vitt be fonákoldalról tenyeressel, a németek ázsiai edzője pedig kisvártatva időt is kért. Igaz is, mióta 11-ig játszanak egy szettet, nagyon gyorsan vége tud lenni annak... az egyperces taktikai pihenő olyan jót tett Winteréknek, amennyire felpaprikázta Pergelt, így hiába pörgetett általában kiválóan, iskolás helyzetekben volt pontatlan. Közben a németek pedig csak a dolgukat tették (8-11).

Hogy, hogy nem, a negyedik szettjében gyorsan vadászták a pontokat a lányok, 4-re válasz sem érkezett, a „hazai” háló pedig szorgalmasan fogdosta össze a fondorlatosnak szánt német rövidítéseket. Egy pici megtorpanást nem számítva döbbenetesen simán (11-6) alakult 3:1-re a szettarány! Póta Gina nyolcaddöntőjéből viszont megtanultuk, ebből az állásból milyen könnyű elveszíteni egy mérkőzést.

Pergel látszott továbbra is feszültebbnek a mieink közül, de mivel jöttek a német hibák és a szurkolók is egyre jobban ráéreztek arra, hogy miért jöttek, fej fej mellett haladtak a felek a végkifejlet felé. 5-7-nél Madarász is felnőtt idegeskedésben Pergel mellé, így 8-11-re jöhetett a hatodik szett, és Harczi újabb intelmei: „teljesen rendben van, nem kell sietni”.

Silbereisenék kitalálták, hogy mindkét magyar tenyeresoldalára fognak játszani, de mire összekaptuk magunkat, máris jöttek fonákra érkező támadások, és pillanatok alatt elmentek 7-2-re. Úgy tűnik, Pergel Szandra hátrányban nyugszik meg – csakúgy, mint a negyeddöntőben –, és egyre javult is a játéka, de sorsunkat, a döntő szettet nem sikerült elkerülni (6-11).

Hogy mennyit tanultak lányaink a Póta-leckéből, az mindent eldöntő hetedik szettben derült ki, minden egyes poént üdvrivalgással, minden egyes vesztett labdamenetet bátorítással kísért a a közönség. A végletekig kiélezett küzdelemben Silbereisen tartotta a frontot a németeknél, félelmetes hidegvérrel gyorsította a játékot, 5-4-nél a mi vezetésünknél cserélhettünk térfelet. 5-5, 6-6, 7-7, 8-8, aztán viszont Pergel és Madarász is rontott, 8-10 után pedig nem volt visszaút, Winter csuszájával véget ért a magyar asztalitenisz-válogatott szereplése a hazai rendezésű Európa-bajnokságon (9-11).

A vasárnap magyar versenyzők nélkül zajlik tehát a Tüskecsarnokban.

Madarász, Pergel – Silbereisen, Winter (német) 3:4 (11-7, 11-8, 8-11, 11-6, 8-11, 6-11, 9-11)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.