Kozma Dominik is csatlakozott Hosszú Katinkáékhoz

A sportoló szerint a MÚSZ részéről demokratikusnak semmiképp sem nevezhető döntések születtek.

MNO
2016. 11. 17. 17:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Elérkezettnek látom az időt, hogy kiemelten eredményes válogatott társaimmal egyetértésben kiálljak az ügyért, amely a teljes magyar úszósport jövőjét érintő reformokat hivatott szorgalmazni” – írta a 25 éves úszó csütörtöki közleményében, amelyet a Nemzeti Sport szerkesztőségéhez juttatott el.

„Az elmúlt években sajnálatos módon a Magyar Úszó Szövetség részéről a demokratikusnak semmiképp sem nevezhető, objektivitást gyakran mellőző eljárások, döntések születtek, amelyek megnehezítették a versenyzők és edzőik munkáját, ezzel kockáztatva felkészülésük nyugodtságát és eredményességét az aktuális világversenyekre” – írta a londoni olimpián a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként ötödik, egyéniben Európa-bajnoki bronzérmes úszó.

Az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját kedden Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számon kért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt. Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják. Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok és „nincs rend” a magyar úszásban. Utóbbi két versenyző egyformán annak a reményének adott hangot, hogy olyan döntések születnek majd a jövőben, „melyek minél előbb szilárd alapokat teremtenek a nyugodt felkészülésünkhöz”. Hozzájuk csatlakozott még szerdán a többek között Bernek Pétert képviselő cég.

Csütörtökön a Verrasztó testvérek, Evelyn és Dávid is csatlakozott Hosszúékhoz, ezzel egy időben a MÚSZ kijelentette: konkrétumokat vár a versenyzőktől:

„A sportolók névvel, de akár anonim módon is elmondhatják: kit mi segítene abban, hogy még az eddigieknél is jobb eredményt érhessenek el. A felmérés eredménye nyilvánosságra kerül” – írta közleményében az úszószövetség vezetősége.

Hargitay András, az úszok kapitánya közölte a hvg.hu-val, hiába lehetetlenült el az elmúlt napokban, nem mond le. Pedig a múlt héten azért érték bírálatok, mert nem akarta nevezni Gyurta Gergelyt 400 vegyesen a rövidpályás világbajnokságon, hiába úszott megfelelő szint időt. Végül döntését megváltoztatta az úszó testvére és apja, Gyurta Dániel és Gyurta Tamás kérésére.

Az olimpiai bajnok szerda este hozta nehéz helyzetbe Hargitayt, mikor az elkezdte megmagyarázni Hosszú Katinka melletti kiállását. A londoni aranyérmes azt mondta, nem szorul rá, hogy szavakat adjanak a szájába. Hargitay a hvg.hu cikkének megjelenése után az M1-nek nyilatkozott, ott azt mondta, hogy nem érti Gyurta milyen támogatást hiányol, állítja, még külön pszichológust is kivittek neki Rióba. Nehezményezi, hogy jelenleg se az úszó, se a klubja nem reagál a megkereséseire.

Gyárfás Tamásról a köztévének azt mondta, az elnök folyamatosan szponzorokat hoz a szervezethez, amelynek köszönhetően a klubok és a versenyzők is jobb feltételek között dolgozhatnak. Szerinte ebben a helyzetben a minimum az lenne, hogy a versenyzők részt vegyenek a szponzori eseményeken. Példaként hozta fel az Audival kötött megállapodást, melynek révén 24 személygépkocsit vehettek volna át a magyar úszók, de csak hárman vettek részt az ünnepélyes átadáson.

Le fognak csitulni a kedélyek. Azt gondolom, ha mindenki magába száll és végiggondolja, mit is szeretne, akkor rájön, hogy mindene megvan, amit csak akar. Biztos van lehetőség arra, hogy jobban dolgozzunk, de az a felfordulás, ami most jelen pillanatban van, az minimum érthetetlen – tette hozzá.

A kapitányt már Sárdi Ákos edző is támadja, mondván tökéletesen alkalmatlan a posztjára, nem áll ki a döntései mellett.

 

(Kérdezz-felelek formában összeszedtük az úszóbotrány eddigi tudnivalóit, ide kattintva elolvashatja.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.